Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2010 8:41:49

Novela autorského zákona: Česká pirátská strana podala rozklad proti rozhodnutí

Novela autorského zákona: Česká pirátská strana podala rozklad proti rozhodnutí

Praha, 11. 8. 2010 – tisková zpráva České pirátské strany

Česká pirátská strana podala rozklad proti rozhodnutí ministerstva kultury, kterým odmítlo žádost České pirátské strany o pracovní návrh novely autorského zákona. Tento návrh byl přitom rozeslán ostatním soukromým subjektům několik dní před odmítnutím.

V rozkladu označila Česká pirátská strana rozhodnutí ministerstva za nezákonné a nepřezkoumatelné. Podle Nejvyššího správního soudu totiž musí každý povinný subjekt v souladu s informačním zákonem zdůvodnit, proč v daném případě informace neposkytl. Tím se ministerstvo vůbec neobtěžovalo a jen stroze konstatovalo, že poskytovat informace nemusí, takže je poskytovat nebude. (Body 3, 24-30 odůvodnění)

Česká pirátská strana dále namítala, že slovo rozhodnutí, které používá informační zákon, nemůže znamenat libovolný volní akt povinného subjektu, ale musí být nějak formálně omezeno, protože jinak by byla úprava svobodného přístupu k informacím zpochybněna. V žádném případě nelze za přípravu rozhodnutí označit přípravu návrhu zákona ministerstvem. (Body 6-13, 16-19 odůvodnění)

Odůvodnění nakonec zdůrazňuje názor Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská práva, že na svobodný přístup k informacím se plně vztahuje čl. 17 Listiny základních svobod, podle něhož lze svobodný přístup k informacím omezit pouze v případech nezbytných, např. z důvodu bezpečnosti státu a ochrany práv ostatních osob. Žádný takový důvod však podle České pirátské strany za utajením návrhu novely autorského zákona nestál.

Zdroje:
Žádost ČPS o poskytnutí informací: http://www.ceskapiratskastrana.cz/wiki/kci:1_2010
Odmítnutí poskytnutí informací: http://www.ceskapiratskastrana.cz/wiki/kci:odmitnuti
Rozklad rozhodnutí ministerstva kultury: http://www.ceskapiratskastrana.cz/wiki/kci:4_2010
Uniklý návrh novelizace autorského zákona:http://www.ceskapiratskastrana.cz/wiki/_media/kci:novelaautz.pdf
Analýza uniklého návrhu novelizace autorského zákona na Pirátských novinách:http://www.piratskenoviny.cz/?c_id=32402

Kontakty:

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama