Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2021 9:20:00

Piráti se ohradili vůči kritice dodavatele energií

Piráti se ohradili vůči kritice dodavatele energií

Ten z růstu cen obvinil „politiky z Bruselu“

Pirátští europoslanci se ohradili vůči dopisu pro klienty brněnského dodavatele elektřiny a plynu Eneka s.r.o. Její ředitel obvinil „politiky z Bruselu“ z krachu velké části dodavatelů, enormní inflace, navyšování státního dluhu a vysokých cen energií.

Dopis přišel shodou okolností i pirátskému místopředsedovi Evropského parlamentu Marcelu Kolajovi. Společně se svým kolegou europoslancem Mikulášem Peksou tak na něj reagují v otevřeném dopise.

„Evropská unie nepřijala žádné nedomyšlené zákony nebo rozhodnutí, které by ovlivnily aktuální ceny energií. Ty jsou cca z 80 % tažené cenami zemního plynu, který se obchoduje na burze. Příčinou růstu cen energií je nezvyklá tržní situace. Ta vznikla především jako důsledek chaotického obnovování průmyslové činnosti, jak postupně celosvětově odeznívá pandemie koronaviru,“ vysvětlují europoslanci Mikuláš Peksa a Marcel Kolaja v otevřeném dopise.

Podle europoslanců je nepravdivé také tvrzení, že v Česku zkrachovala velká část dodavatelů. „V České republice ukončily činnost jednotky dodavatelů, přičemž držitelů licencí je podle veřejných informací více než 400,“ píší. V dopise od dodavatele se objevuje ale celá další řada nepřesností či dezinformací. Za nešťastné považují europoslanci také obvinění, že „politici horlivě řeší, zda na záchodech bude panáček či panenka,“ místo aby se zabývali podstatnými věcmi.

„Za pouhé dva roky, po které působíme v Evropském parlamentu, jsme se věcně zabývali například cílenou podporou pro uhelné regiony v České republice (42 mld. Kč pro ČR), nastavením podmínek pro čerpání a priority v Modernizačním fondu (150 mld. Kč pro ČR), rámcem pro další rozvoj vodíkové infrastruktury, urychlením modernizace energetické soustavy a rozvoje elektromobility nebo narovnáním podmínek pro evropské výrobce ve srovnání s emisně náročnou výrobou ze třetích zemí,“ popisují europoslanci s tím, že konkrétně jejich práce nechává velký otisk také v oblastech jako je digitální transformace, ochrana soukromí občanů a další.

Politici sice částečně rozumí výtkám brněnského dodavatele energií, zároveň se ale obávají toho, že jeho dopis klientům může mít i jiný důvod. „Doufáme, že toto Vaše jednání není ve skutečnosti šikovně zabalená snaha přimět Vaše stávající zákazníky, aby změnili dodavatelské smlouvy tak, jak je to pro vás aktuálně výhodné,“ uvádí v dopise. Europoslanci tak vyzvali Energetický regulační úřad, aby nabídku posoudil z hlediska náležitostí, které pro takové případy ukládá zákon.

Otevřený dopis

Vážený pane Sedláčku,

dostal se k nám Váš dopis, který jste jako jednatel dodavatelské společnosti Eneka, s.r.o. adresoval svým klientům, kteří od vás odebírají energii. Vyzýváte v něm lidi, aby se obraceli na politiky. Jako politici cítíme povinnost Vám i vašim klientům odpovědět a uvést některá Vaše tvrzení na pravou míru.

V dopise uvádíte, že „současná situace, (ceny, chaos, krach velké části dodavatelů) je výsledkem nedomyšlených zákonů a rozhodnutí ze strany EU, za přispění národních vlád jednotlivých zemí.“

Za prvé, v současnosti v České republice ukončily činnost jednotky dodavatelů (údaje MPO), přičemž držitelů licencí je podle veřejných informací ERÚ více než 400. Ukončení činnosti ještě neznamená krach, jak ukazuje společnost Bohemia Energy, která po vrácení licence nabízí energii k prodeji obchodním partnerům.

Za druhé, Evropská unie nepřijala žádné nedomyšlené zákony nebo rozhodnutí, které by ovlivnily aktuální ceny energií. Ty jsou cca z 80 % tažené cenami zemního plynu, který se obchoduje na burze. Příčinou růstu cen energií je nezvyklá tržní situace, kdy na navýšené poptávky z evropské strany sice reagovali dodavatelé ze třetích zemí, nabídli ale velmi vysokou cenu. Tato situace vznikla především jako důsledek chaotického obnovování průmyslové činnosti, jak postupně celosvětově odeznívá pandemie koronaviru. Proto také asijské trhy řeší ještě závažnější problémy s dodávkami a cenami energie a za ceny energií v Číně, jak jistě uznáte, také skutečně nemohou žádné kroky Evropské unie.

Chápeme Vaše obavy a nejistotu z budoucího vývoje a souhlasíme s Vámi, že odpověď české vlády mohla být rychlejší, srozumitelnější a efektivnější.  Zároveň doufáme, že toto Vaše jednání není ve skutečnosti šikovně zabalená snaha přimět Vaše stávající zákazníky, aby změnili dodavatelské smlouvy tak, jak je to pro vás aktuálně výhodné. Nepovažujeme za nejlepší obchodní praktiku napsat lidem, že nastal chaos, přijde zdražení, může za to zlá EU a mimochodem „tady pro vás máme výhodnější nabídku“. Požádali jsme proto v této souvislosti Energetický regulační úřad, aby vaši nabídku posoudil z hlediska náležitostí, které pro takové případy ukládá zákon.

Za třetí, co nepovažujeme ani v nejmenším za fér, je Vaše poznámka, že „politici horlivě řeší, zda na záchodech bude panáček či panenka“, místo aby se zabývali podstatnými věcmi. Pokud budeme mluvit za Piráty, za pouhé dva roky, po které působíme v Evropském parlamentu, jsme se věcně zabývali například cílenou podporou pro uhelné regiony v České republice (42 mld. Kč pro ČR), nastavením podmínek pro čerpání a priority v Modernizačním fondu (150 mld. Kč pro ČR), rámcem pro další rozvoj vodíkové infrastruktury, urychlením modernizace energetické soustavy a rozvoje elektromobility nebo narovnáním podmínek pro evropské výrobce ve srovnání s emisně náročnou výrobou ze třetích zemí. A to se bavíme pouze o oblastech týkajících se energetiky. Naše práce nechává velký otisk také v oblastech jako je digitální transformace, ochrana soukromí občanů a další.

Naše agenda směřuje k tomu, aby Česká republika byla nadále konkurenceschopnou zemí s moderním průmyslem založeným na technologiích, které mají potenciál vydělávat i za třicet let, na inovacích, výzkumu a vysoké přidané hodnotě. O panáčkovi či panence na záchodech jsme během svého mandátu nehlasovali, nedebatovali, ba dokonce nepřemýšleli ani jednou. Zato jsme viděli až příliš mnoho zpráv a analýz, které říkají, že se České republice nedaří držet tempo v modernizaci a že je u nás doma problém vůbec pochopit, kudy se vývoj ubírá. Věřte, že tohle nepochopení nás trápí mnohem víc, protože nás výhledově může posunout na periferii technologicky, civilizačně i ekonomicky.

S pozdravem
Mikuláš Peksa (Piráti), poslanec Evropského parlamentu
Marcel Kolaja (Piráti), místopředseda Evropského parlamentu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama