Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2010 15:22:19

Policie zabavila léčivé konopí. ČPS je proti

Policie zabavila léčivé konopí. ČPS je proti

Praha, 3. 9. 2010 – tisková zpráva České pirátské strany

Policie České republiky provedla 2. září 2010 další domovní prohlídku na výzkumné farmě odborné společnosti Konopí je lék,o.s. v Ospělově na Bouzovsku, při které zabavila kolem 330 rostlin léčivého konopí (zhruba 100 kilogramů léčebné byliny). Konopí si v Ospělově nechaly pěstovat stovky nemocných z celé České republiky na základě smlouvy s odbornou společností Konopí je lék. Farma patří manželům Dvořákovým. Dušan Dvořák je psychoterapeut, adiktolog a konopný terapeut, nositel řady českých a zahraničních cen, který vzdělává a léčí vážně nemocné a spolupracuje s vědeckými institucemi na výzkumu léčebných účinků konopí. Dušan Dvořák kandidoval za Českou pirátskou stranu v květnových parlamentních volbách.

Jana Budařová, předsedkyně Konopí je lék a kandidátka ČPS na brněnský magistrát, k celé situaci kolem domovní prohlídky řekla: „Snažila jsem se konktaktovat prostějovské státní zastupitelství s tím, že zabavením nezralých rostlin způsobí škodu nemocným lidem. Pokud se prokáže, že pěstováním konopí pro léčebné účely nebyl spáchán trestný čin, tak vrácené konopí bude nepoužitelné, protože nebylo sklizené zralé. Bohužel reakce ze státního zastupitelstva nepřišla."

Léčivé konopí působí příznivě při léčbě astmatu, roztroušené sklerózy, epilepsie, rakoviny, ale pomáhá i při běžných zdravotních problémech, jakými jsou drobné oděrky, popáleniny, kousnutí hmyzu, různé plísně. Zvláště dobře se osvědčuje při léčbě tzv. civilizačních nemocí a chorob spojených se stářím. Na rozdíl od mnoha klasických léků nemá tato přírodní medicína škodlivé vedlejší účinky – naopak, u většiny lidí vyvolává stav pohody a dobré nálady.

Účelem trestných činů nedovoleného držení a pěstování rostlin obsahujících omamné látky je ochránit zájem společnosti, kterým je omezení toxikomanie čili zneužívání drog. Proto soudy trestají pouze nedovolené držení a pěstování k tomuto účelu. Ve většině případů však pěstování a zpracování konopí nenaplňuje znaky trestného činu (společenská nebezpečnost, od roku 2010 škodlivost) a Nejvyšší soud již v roce 2006 sdělil, že pěstování konopí není trestný čin a v roce 2008 rozhodl, že zpracování konopí k léčbě také není trestný čin. Nejprve má policie šetřit, teprve potom konat, jinak je popřena presumpce neviny, když policie nejprve zničí úrodu. Okresní soud v Prostějově proto pochybil, když schválil domovní prohlídku, neboť o léčebném účelu pěstování věděl, a jednání soudu proto považujeme za nezákonné.


 

Dušan Dvořák k zásahu řekl: „Zatímco v Kalifornii a dalších státech lze konopí pěstovat pro léčebné účely a připravuje se referendum o jeho úplné legalizaci, u nás státní orgány organizují středověké hony na čarodějnice. Mýtus o tom, že konopí je nebezpečnější než alkohol a cigarety, dávno padl a veřejnost se o léčebných účincích konopí přesvědčila. Takže: Letos legalizujeme."

Členové a kandidáti České pirátské strany protestují proti farmaceutické lobby, která prosadila v Evropském parlamentu směrnici zakazující obchod s léčivými bylinami a domácími mastmi bez povolení a pokračuje dál k úplné monopolizaci léčby. „Česká pirátská strana prosazuje dodržování lidských práv včetně svobody zvolit si způsob léčby. Kvůli tomu se náš kandidát Dušan Dvořák dostal do konfliktu s policií už před květnovými volbami,“ říká Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany. „Velice mne zaráží přístup soudu. Soud má podle ústavy prosazovat ochranu základních práv a svobod, a na místo toho vystupuje na ochranu farmaceutických monopolů natolik horlivě, že potlačuje pokojný protest těch, kteří s monopolem nesouhlasí. Je mi líto, že obětí se stal právě náš kandidát, ale bojím se, že největší újmu utrpí nemocní, kterým konopí patří a kterým pomáhá v léčbě jejich nemoci.“

Odkazy:

http://www.novinky.cz/krimi/210384-policiste-sklidili-konopi-urcene-udajne-k-lecbe.html

 

Za mediální odbor ČPS:

  • Jan Podhajský - Jan (tečka) Podhajsky (zavináč) ceskapiratskastrana (tečka) cz - tel.: 732 143 289
  • Jaroslav Kučera - jaroslav (tečka) kucera (zavináč) ceskapiratskastrana (tečka) cz - tel.: 737 987 115
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama