Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2019 10:29:00

Zákon, garantující digitální komunikaci občanů se státem, podepsalo 137 poslanců

Zákon, garantující digitální komunikaci občanů se státem, podepsalo 137 poslanců

Předseda Pirátů Ivan Bartoš včera s vládním zmocněncem pro IT a digitalizaci Vladimírem Dzurillou, prezidentem ICT UNIE Zdeňkem Zajíčkem a zástupci sněmovních stran oznámil, že návrh zákona o pro právu na digitální služby podepsalo 137 poslanců.

  Zákon, který má občanům garantovat možnost komunikovat se státem digitálně, má podporu všech poslaneckých klubů. Návrh bude dnes nahrán do legislativního systému Sněmovny.

„Zákon o právu na digitální služby vznikal pod Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj a to za spolupráce všech politických stran, zástupců soukromého sektoru prostřednictvím ICT UNIE a zároveň má podporu vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly. Právě ten široký konsenzus a dlouhodobou spolupráci považuji za velmi dobrý základ pro další cestu zákona legislativním procesem. Ten odstartujeme již dnes, kdy návrh se 137 podpisy nahrajeme do sněmovního systému,” uvedl Bartoš.

Do současného návrhu Piráti prosadili dva důležité paragrafy. Paragraf 12, který navíc řeší otevřená data a 13, který adresuje technologickou neutralitu. To pro občana znamená, že si nebude muset pro využívání služeb pořizovat další software, jako tomu bylo například dříve u datových schránek. Tedy aby nikdo nebyl nucen pořizovat speciální software pro komunikaci se státem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama