Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2019 22:34:00

aby NKÚ mohl kontrolovat jen tři desítky statutárních měst

aby NKÚ mohl kontrolovat jen tři desítky statutárních měst

Komentář na facebookovém profilu k návrhu na rozšíření pravomocí NKÚ

 Posílení nezávislého auditu NKÚ jde z výboru s doporučujícím stanoviskem. Sněmovní výbor pro veřejnou správu doporučil beze změn schválit rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) vůči obcím. Podpořil dnes jak oba návrhy Pirátů, podle nichž by se kontrola měla vztahovat jen na statutární města, tak vládní novelu, podle níž by měly být kontrolovány také kraje a obce s rozšířenou působností.

Předseda výboru Ivan Bartoš ČTK řekl, že ani k jedné z předloh nebyly členy výboru předloženy žádné pozměňovací návrhy. Dolní komora bude novely projednávat pravděpodobně nejdřív v červnu. Poslanci se chtějí pokusit o dohodu se senátory, bez jejichž souhlasu změna, která vyžaduje úpravu ústavy, nebude moci být přijata.

NKÚ by podle vládou navržené formulace mohl vedle hospodaření státu kontrolovat i nakládání s "dalšími veřejnými prostředky a s prostředky poskytnutými z veřejných rozpočtů" - tedy i u územních samosprávných celků, s výjimkou obcí, kde obecní úřad nevykonává rozšířenou působnost. Vládní novela se tak má od roku 2023 týkat dvou stovek obcí s rozšířenou působností, od roku 2025 také dobrovolných svazků obcí.

Piráti ve své novele navrhují, aby NKÚ mohl kontrolovat jen tři desítky statutárních měst. Zdůvodňují to tím, že právě tato města nakládají s největším objemem peněz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama