David Bartas

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2015 16:16:00

Američanům vděčíme za svobodu, přivítejme je

Američanům vděčíme za svobodu, přivítejme je

Jediný prostor umožňující žít ve svobodě je pro občany České republiky euroatlantická civilizace.

NATO je jejím ztělesněním a zároveň nástrojem na její obranu. Je základním kamenem svobody a demokracie v České republice. Americký konvoj je v dnešní situaci zcela na místě a americká přítomnost v Evropě žádoucí. Svobodní nekompromisně stojí za členstvím České republiky v Severoatlantické alianci jako vzájemné transatlantické spolupráci zemí Evropy a Severní Ameriky při kolektivní obraně. Ostatně máme spolu s dalšími sedmi zmínkami o NATO pevně v programu i tuto větu: „Svobodní si přejí zakládat bezpečnost České republiky a Evropy na kolektivní obraně v rámci Severoatlantické aliance.“

Základní úlohou každého státu je zajistit přežití vlastních občanů, ubránit svou územní celistvost a suverenitu. Až pokud je tento cíl státu plněn, dává smysl zabývat se otázkami, jak by měl stát fungovat, aby společnost byla svobodná a prosperující. NATO je skutečně základním stavebním kamenem, pilířem, který udržuje stabilitu a bezpečí nejen v České republice, ale v celé svobodné části světa, která je členy Aliance.

Jen díky této stabilitě je možný v historii nevídaný, nerušený rozvoj naší demokracie, které si bohužel v Evropě obecně i v České republice konkrétně vážíme stále méně.

NATO vděčíme za vše, co v Evropě máme. Díky stabilitě, které se Evropa od druhé světové války těšila, se jádro západní Evropy s Beneluxem, západním Německem, jižní Anglií, Rakouskem, Švýcarskem a severní Itálií stalo jednou z nejbohatších částí světa. Nyní se tak Evropa může zabývat všemi těmi postmoderními tématy typu genderová rovnost a environmentální politika.

Nebýt americké zahraniční politiky zadržování komunismu za studené války, svět a především Evropa, by vypadaly zcela jinak. Američané polovině Evropy zajistili prostor pro svobodný život, který se díky jejich vytrvalé politice rozšířil po roce 1989 i do Středovýchodní Evropy. Nobelovu cenu za mír v Evropě si nezasloužila EU, ale NATO.

Jsem hrdý, že Česká republika je spolehlivým spojencem, který se zapojuje do operací a misí NATO. Stydím se ale za to, kolik lidí podléhajících ruskému pohledu na události ve světě, se v této zemi nachází, a že se v tomto třeba od Poláků tolik lišíme.

Stydím se za to, kolik idiotů označuje americký konvoj div ne za okupaci. Jiní zase mluví o nemístné demonstraci síly. Pletou se. Tato velmi umírněná forma demonstrace síly je kvůli ruské agresi na Ukrajině zcela na místě. Stejně jako celá operace Atlantické odhodlání a posílení americké přítomnosti v Evropě.

Další lidé vyčítají Američanům jejich zahraniční politiku od útoku z 11. září 2001. Některé kroky jako invaze do Iráku v roce 2003, nebo podpora opozičních sil v Sýrii přinesly více nestability, než stability. To je jistě pravda a uvědomují si to i mnozí v USA. Vést tuto debatu a zpochybňovat kroky NATO nyní zrovna v souvislosti s průjezdem amerického konvoje naším územím je nepatřičné. Otevírat debatu o politice NATO a zpochybňovat ji nyní, je přesně voda na mlýn Rusku. Rusko je slabé, a aby obstálo, potřebuje, aby NATO nebylo jednotné. Že se NATO musí soustředit především na obranu svých hranic je jasné a operace Atlantické odhodlání k tomuto cíli vede, proto nemá smysl otevírat debaty o podružných tématech. Ne, když se odehrává válka pár set kilometrů od nás a vztahy s Ruskem se nevratně dostaly do bodu druhé studené války.

Američané jsou v Evropě proto, aby bránily své evropské spojence, aby udržely svobodu a demokracii v Evropě. Narozdíl od místopředsedy Karla Zváry bych neměl nic proti americké základně na našem území. Naopak bych si ji přál a považoval bych ji za zvýšenou garanci naší bezpečnosti, stejně jako jsem v minulosti podporoval plány Bushovy administrativy na výstavbu radaru v Brdech. Naše bezpečnost by tím byla vyřešena. Už tehdy se bohužel zvedl proruský odpor organizovaný kolem „Ne základnám“, kteří se ozývají spolu s dalšími i nyní proti průjezdu amerického konvoje.

Jedinou alternativou kontinentalismu, přesvědčení, že těžiště spolupráce má probíhat na bázi kontinentu především pokračující evropskou integrací, je atlantismus. Svobodní se vymezují proti evropské integraci a zpochybňují kontinentalistické vize. Za jedinou logickou politiku jsem vždy považoval silný příklon k transatlantické spolupráci a upevňování našeho partnerství s Velkou Británií a Spojenými státy. Jestli to Svobodní jednoznačným způsobem nepochopí, tak si na politické scéně stabilní místo nevybudují. Sounáležitost se Západem je základ pravicové politiky, navíc to mají Svobodní i v politické filozofii, jen na to mnozí z nich zapomínají.

Členství v NATO nemá pro ČR alternativu. Sny o neutralitě České republiky by znamenaly v střednědobém horizontu vysoké riziko návratu pod ruský vliv. Lidé, kteří ji prosazují, jsou obvykle nevědomky Putinovi naivní užiteční idioti nebo komunisté, kteří to dělají zcela vědomě.

Já si svobody vážím a jsem přesvědčený, že bez USA by u nás dlouho svoboda nevydržela. Proto velmi podporuji aktivity na přivítání amerického konvoje v České republice.

David Bartas,
člen ReV a asistent europoslance Petra Macha

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama