David Smoljak

  • STAN
  • Praha 9
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2023 15:45:00

Jsem proti, abychom neudržitelně zatížili důchodový systém

Jsem proti, abychom neudržitelně zatížili důchodový systém

Projev na 8. schůzi Senátu 8. března 2023 k návrhu zákona o důchodovém pojištění

 Děkuji, paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové,

když při různých příležitostech mluvím o úloze v Senátu v našem ústavním systému – a přiznám se, že o tom mluvím velice rád – tak mimo jiné zdůrazňuji to, že Senát je vlastně hlídačem ústavnosti. Ale přiznám se, že to vždycky vykládám – alespoň sám pro sebe, i navenek ve smyslu, že jeho úlohou je hlídat, jestli ty zákony, které Senát projednává, nejsou v rozporu s Ústavou. Přiznám se, že mě nikdy nenapadlo, že by úlohou Senátu měla být kontrola legislativního procesu v dolní sněmovně?

My se samozřejmě jmenujeme horní komora, ale opravdu si myslím, že přestože jsme horní a jsme jakoby nad tou dolní, tak nejsme kontrolním orgánem pro kontrolu procesů a dodržování jednacího řádu v dolní komoře. Já mám pocit, že tady padla řada výzev, hlavně v úvodu tohoto jednání, vůči nám, abychom se přesvědčili o tom, že jsme strážcem té ústavnosti, že dodržíme tuto úlohu. A já musím říci, že to stále vztahuji skutečně k těm zákonům, a nikoliv k tomu, jakým způsobem v určitých věcech postupuje sněmovna.

Náš... já jsem si i podrobně přečetl náš jednací řád, který upravuje zkrácené řízení, které právě teď podstupujeme. Tam je jasně napsáno, že zkrácené řízení může Senát použít, jestliže Sněmovna projednala ten zákon ve zkráceném řízení. A vláda o to požádala. To přesně se stalo, to se dodrželo. Čili žádné pochybnosti o tom, že by ten, že by ten náš... že to naše projednávání tohoto bodu bylo v rozporu s Ústavou prostě nevidím. Nevidím.

Já jsem... Byli jsme tady vyzváni k tomu, abychom si vzpomenuli na náš senátorský slib. Tak já jsem se na něj rozvzpomněl. A vzpomněl jsem si, že jsem tady přísahal na to, že budu jednat v zájmu všeho lidu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Tak já chci jenom potvrdit, že podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, stejně jako jsem vloni hlasoval proti zrušení superhrubé mzdy, která prostě zatížila naše veřejné rozpočty stovkou miliard dluhu každoročně, tak i letos budu hlasovat proti tomu, abychom náš důchodový systém zatížili neudržitelným způsobem. Takže budu hlasovat pro tento návrh zákona.

Děkuji za vaši pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama