Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2020 19:00:00

Poděkování si zaslouží zejména ti, kteří pomáhali v době koronavirové krize

Poděkování si zaslouží zejména ti, kteří pomáhali v době koronavirové krize

Na 3. ročníku Fóra rodinné politiky byli oceněni neformální pečující i osobnosti, podporující seniory.

 Fórum rodinné politiky se pod taktovkou MPSV letos konalo již potřetí, tentokrát v prostorách Univerzity Pardubice. Stejně jako v předchozích ročnících byla v rámci odborných workshopů diskutována stěžejní témata, úzce související s rodinnou politikou. Tentokrát ale také v kontextu společenských a ekonomických dopadů probíhající pandemie COVID-19. Při příležitosti letošního ročníku předali zástupci MPSV také ocenění Pečující roku a Cenu Rady vlády pro seniory a stárnutí populace. Akce se vedle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) účastnila řada osobností z řad odborné veřejnosti, politiků, neziskových organizací, ale i firem a také zástupci krajů, měst a obcí.

„Těší mě, že se letos podařilo zorganizovat už potřetí odbornou konferenci Fórum rodinné politiky. Význam této akce roste a velmi ráda jsem se jí osobně opět zúčastnila. Letošní ročník byl však výjimečný. Vedle předání ocenění vítězům soutěže Pečující roku byla udělena i Cena Rady vlády pro seniory a stárnutí populace. Tento rok si zaslouží poděkování zejména ti, kteří pomáhali rodinám a seniorům v době koronavirové krize,“uvedla ministryně Jana Maláčová.

ílem soutěže Pečující roku je ocenit konkrétní neformální pečující a ukázat na jejich zkušenostech a příbězích, že si zaslouží uznání společnosti a že na tuto situaci nejsou sami. Cena Rady vlády pro seniory a stárnutí populace byla udělena osobnostem, které se dlouhodobě a významně angažují v podpoře seniorů a mezigenerační spolupráce.

V rámci celé akce se uskutečnilo15 tematických workshopů a jeden hlavní politický panel. Témata byla vybrána tak, aby pokrývala celé spektrum aktuálních otázek rodinné politiky. Mezi tato témata patřila například: „Děti v digitálním světě“, „Jaké výzvy pro sociální, zdravotní a penzijní systém představuje stárnutí společnosti?“, „Život s autismem“, „Nastavíme funkční systém předškolního vzdělávání?“, „Děti mimo rodinu“atd.

Cílem dvoudenní konference bylo podpořit soustavnou otevřenou debatu, týkající se cílů a zaměření rodinné politiky v České republice. Politická reprezentace, státní správa, sociální partneři, vědecké instituce, neziskové organizace, reprezentanti krajů, měst a obcí, zástupci firem a podnikatelských subjektů a dalších aktérů, aktivních v podpoře rodin, v rámci workshopů představili svou činnost, diskutovali možná opatření a nové příležitosti a řešení pro výzvy rodinné politiky. Mezi ty největší patří dopady pandemie COVID-19 na rodiny, ale rovněž otázka proměny sladění pracovního a rodinného života, využívání práce z domova či vysoká nestabilita rodin, spojená s nutností jasné strategie spolupráce školy, OSPOD, komunity a preventivní práce s rodinou až po otázku nastavení náhradní péče vČR.

Kromě ministryně Maláčové se konference účastnili také např. předsedkyně správní rady nadace Krása pomoci Taťána Gregor Brzobohatá, předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová, novinář David Klimeš, zástupci Ministerstva školství, Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva zdravotnictví, poslanci a senátoři, představitelé samospráv a neziskového sektoru a přední odborníci a odbornice z oblasti demografie, sociologie, ekonomie, psychologie i pedagogiky.

Letošní Fórum rodinné politiky navštívilo přes 300 zájemců z řad odborné veřejnosti.

Více informací naleznete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama