Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.07.2020 12:57:07 - zednář

Proč se nevalorizuje

Dobrý den, paní ministryně, prosím o sdělení proč se nevalorizuje část důchodu, ze které se přepočítává důchod pro pracující důchodce. Mám takovou zkušenost, že hodně pracujících důchodců neplatí sociální pojištění neboť jim nestojí za to následný přepočet důchodu, který vychází z nevalorizované části důchodu v době přiznání důchodu. Dělají správně, proč by platili 2 až 3 tisíce měsíčně, když se jim za 360 dní zvedne důchod o 70-80 Kč. Chápu dobře, že nechcete, aby se naplňovat důchodový fond o platby za pracující důchodce, nebo se jen při valorizaci na to zapomíná.
Děkuji za odpověď, na kterou čeká spousta důchodců.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.08.2020 16:23:11 - Jana Maláčová
Souhlasím s Vámi, že práce v důchodu se musí vyplatit. Je nepřijatelné, aby důchodci na stará kolena platili pojistné a nic z toho neměli. Už dnes sice zákon umožňuje, aby si i penzista mohl slušně přivydělat a projevilo se to i na jeho penzi, ale je to všechno tak složité, že tomu nikdo nerozumí. Výpočet důchodu se tedy musí výrazně zjednodušit. A také chci, aby Česká správa sociálního zabezpečení lidi pravidelně informovala o tom, jaký důchod mohou očekávat a co mají dělat pro to, aby jejich byl co nejvyšší.