Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.07.2020 14:47:54 - Alena 12

Proč to nenecháte na rodičích?

Je pravda, že chcete povinně zavést nepřenosnou rodičovskou? Proč to nenecháte jak to je? V praxi má za vás zaměstnavatel většinou záskok a když se budete chtít vrátit třeba na dva měsíce, a pak zase jít na rodičovskou, nebude v tom hrozný zmatek? A jak dlouho by ta nepřenosná rodičovská měla trvat? Šafránková taky ve svém článku píše - ,,Nebudete chtít za půl roku po porodu nastoupit do zaměstnání a dát své děti na celý den do jeslí a školek, kde se jim dostane té „správné“ socializace? Přijdete o peníze." To je pravda? Chcete krátit rodičovskou?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.08.2020 16:20:53 - Jana Maláčová
Dobrý den, děkuji Vám za zaslaný dotaz. Nepřenosná rodičovská, na kterou se ptáte, souvisí se Směrnicí Evropského parlamentu a Rady EU o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob, s tzv. work-life balance směrnicí. Jakožto členský stát EU jsme povinni tento právní předpis obsahující řadu opatření převést do naší národní legislativy.
V současné době na ministerstvu probíhají jednání o zapracování těchto opatření. Nejzazší termín pro zakomponování směrnice je stanoven na 2. 8. 2022. A já udělám maximum pro to, aby se nám do té doby podařilo upravit současný systém tak, aby byl pro rodiče přínosný a skutečně přispěl k efektivnímu sladění osobního a pracovního života.