Doc. Ing. Michael Kroh, CSc.

  • SPOZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2014 10:29:10

Prague Pride – nevhodná forma boje za práva homosexuálů

Prague Pride – nevhodná forma boje za práva homosexuálů

Festivaly jako právě skončený Prague Pride směřují spíše opačným směrem než k sociálnímu začlenění, a to k vydělení homosexuality jako svébytného kulturního fenoménu. A to je špatně.

 

Gaye a lesby považuji za normální lidi, kteří se od těch ostatních liší pouze tím, že se citově a tělesně orientují na osoby stejného pohlaví. Proto jsem také vždy podporoval existenci registrovaného partnerství a dovedu si představit při splnění přísných zákonných podmínek i osvojení dětí. Cílem těchto opatření je zajistit, aby se život homosexuálních párů co nejvíce podobal životu většinové heterosexuální populace. Je to tedy svého druhu forma sociálního začlenění významné minority.

Festivaly jako právě skončený Prague Pride však směřují podle mého názoru spíše opačným směrem – k vydělení homosexuality jako svébytného kulturního fenoménu. Úsilí o zabezpečení práv této sexuální menšiny zde ustupuje do pozadí. A zde by už společnost měla minimálně zvednout varovný prst. Podpora by totiž měla směřovat k  výše uvedenému začlenění a ne za jeho hranice. Akce typu Prague Pride – pomiňme excesy v podobě obscénních gest, močení na veřejnosti apod. – vyvolávají představu homosexuality jako zážitku, zábavy či kulturního vyžití. Zachování tradiční rodiny jako základu společnosti by asi neprospělo masové šíření názorů, že například lesbický sex je vlastně fajn, protože může trvat libovolně dlouho a nehrozí při něm selhání partnera či nechtěné početí.  Z hlediska stability společnosti nelze tolerovat šíření homosexuality sociálním přenosem, byť k tomu ve výjimečných podmínkách, například při dlouhodobém pobytu ve vězení, skutečně dochází.

Homosexuální festivaly jsou také vítanou možností pro různé exhibicionisty obojí orientace, kteří se prostě jen přijeli beztrestně vyřádit, neboť kdo by postihoval účastníky akce zaštítěné významnými politiky a americkým velvyslancem. Ostatně ten by se po návratu do Států měl porozhlédnout, kde u něj doma jsou práva homosexuálů potlačována a určitě by tam našel více nesvobody než v kritizovaném Rusku.

Nevím, jak se většina homosexuálů staví k faktu, že podobné akce jsou silně komercializované a pro organizátory je důležitější než politický dopad, kolik toho juchající gayové a lesby snědí a vypijí, jak dlouhou dobu zde stráví a kolik provizí zinkasují od obchodních partnerů. Většinu z homosexuální minority to podle mne ale nechává v klidu, žijí normálním životem a o takové festivaly se nezajímají. Ve volbách hlasují podle svého přesvědčení a proto považuji za mimořádně naivní počítat s jejich masovou podporou na základě veřejně deklarované podpory či poskytnuté záštity. Být pražským zastupitelem či dokonce primátorem, pro záštitu festivalu Prague Pride bych nikdy nezvedl ruku. A těm, kdo mne za toto stanovisko obviní z neliberálního postoje či nemoderní levicovosti, doporučuji, aby si znovu pozorně přečetli první odstavec.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama