Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.08.2013 22:45:17

ČSSD hazarduje s důvěrou voličů.

ČSSD hazarduje s důvěrou voličů.

Sobotní pokus o puč ve vedení ČSSD je pouze ukázkou stále větší rozpolcenosti této strany po odchodu Jiřího Paroubka, bezbřehého kariérismu některých mladíků v jejím vedení a hazardem s důvěrou levicových voličů.

Konec Nečasovy vlády, její aféry a ekvilibristika, spolu s úpadkem a rozkladem ODS, opět významně nahrály volebním preferencím ČSSD. Místo toho, aby těchto devíz tato strana využila ve svůj prospěch, rozhořel se v jejím vedení boj o vládní pozice a dokonce i o post premiéra, o který chtěly některé kariéristické kruhy připravit současného předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Bohuslavu Sobotkovi bylo možné v minulosti vyčíst leccos, např. i to, že přímo po absolvování vysoké školy přešel bez jakékoliv praxe přímo do politiky, dále to, že jako nezkušený mladík udělal řadu chyb ve funkci ministra financí, že nepřesvědčil faktického vítěze parlamentních voleb a lídra ČSSD Jiřího Paroubka, aby z předsednického postu, ani po podrazech způsobených nepravdivou tzv. „Kubiceho zprávou“, ze strany neodcházel a rovněž to, že nenavrhl jako kandidáta na českého prezidenta bývalého předsedu ČSSD Miloše Zemana, který byl při minulé prezidentské volbě zlikvidován přímo vlastními lidmi, ale navrhl Jiřího Dientsbiera, kterého se tímto způsobem vlastně chtělo vedení ČSSD fakticky rovněž zbavit.

I přes všechny tyto problémy je víc než jasné, že příští parlamentní volby ČSSD vyhraje, hodně hlasů získá i KSČM a díky příznivcům Miloše Zemana bude určitě skórovat i dnes spíše levostředová SPOZ, která mimo Miloše Zemana však žádné výrazné osobnosti ve svých řadách nemá, byť se většina kariéristů vždycky přidává pouze na stranu vítěze, nikoliv poraženého. Navíc tato strana „jednoho muže“ nemá takřka žádný volební program a zatím se skutečně pouze jeví jako strana na podporu samotného Miloše Zemana, než skutečný politický subjekt. Vzhledem však k tomu, že prezident Miloš Zeman nepozval po svém zvolení na Pražský hrad předsedy všech politických stran, což by bylo opravdu státnické, ale pouze vedení stran parlamentních a neprohodil ani pár zdvořilostních frází s bývalým významným předsedou ČSSD a vítězem minulých parlamentních voleb Jiřím Paroubkem, který nyní vede novou moderní levicovou stranu LEV 21, která jako jediná Miloše Zemana v prezidentské volbě výrazně podpořila, nejeví se jeho dosavadní role jako role prezidenta – sjednotitele, za kterého se sám pan prezident označil a který by měl všechny naše levicové strany, tj. ČSSD, KSČM, SPOZ a LEV 21 sjednotit v levý blok, který by pak mohl kandidovat společně a zajistit si tak výrazné vítězství prezentující cca 140 poslanců v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, ale spíše jako prezidenta mstitele, který se, byť již dosáhl úplně nejvyššího postu, stále nedokáže povznést nad problémy minulosti, snaží se řešit minulé neshody nejen lstí, ale i silou a hledá záminky, jak českou levici nejen nesjednotit, ale spíše rozeštvat.

A to, jak, kdy a kam „přebíhají“ někteří straníci z řad ČSSD pouze ukazuje, že jim vůbec nešlo o žádný levicový politický program ČSSD pro naše občany, ale pouze o své vlastní lukrativní ministerské funkce a o „vlísání“ se do přízně Miloše Zemana, což však naši voliči vidí spíše negativně, neboť to levicovou politiku nesjednocuje a neposiluje, ale rozbíjí a oslabuje!

Proto bych chtěl varovat tuto dnešní samolibou juniorskou sociálně demokratickou reprezentaci, které k její jednotě skutečně chybí kormidelník typu Jiřího Paroubka, aby již konečně zanechala vzájemných sporů, vzala na vědomí, že nynějším předsedou ČSSD je Bohuslav Sobotka, který se za uplynulých dvacet let vypracoval v dobrého levicového politika, že je to slušný a vzdělaný předseda na svém místě, a bylo by slušné, aby také – v případě, že ČSSD volby skutečně vyhraje – byl předsedou vlády právě on. A jakékoliv jiné řešení by bylo pro voliče ČSSD nepřijatelné, byť by si to přál sám pan nejvyšší!

A aby nebyl vliv Bohuslava Sobotky nadále účelově oslabován, bylo by na místě, aby Bohuslav Sobotka posílil svůj vliv ve straně spojením se se stranou LEV 21 Jiřího Paroubka, jehož lidé útoky na Sobotkův post hodnotí jednoznačně negativně a Sobotku v jeho úsilí sjednotit ČSSD jednoznačně podporují.

Jestliže nechápe potřebu sjednotit českou levici sám „nejvyšší sjednotitel“ Miloš Zeman a svou činností spíše nahrává Kalouskově pravici, byť to oficiálně popírá, měl by tuto nutnost vítězství české sjednocené levice správně pochopit předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jemuž by byl kvalitním místopředsedou vlády zcela nepochybně Jiří Paroubek, na kterého si troufne jen málokterý pravičák a takto řízená vláda by byla naprosto neprůstřelná. A proč? Protože Paroubek je ekonomicky vzdělaný, sečtělý, pracovitý a aktivní politik, který se jen tak někoho nezalekne, má to v hlavě srovnané - a hlavně – nekrade! Takže je v českých poměrech takřka výjimkou, a nemá na něj vůbec nikdo.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama