Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2021 14:19:37

Narozeniny slavme

Narozeniny slavme

Ministerstvo zdravotnictví nesmí zakázat běžné mezilidské setkávání v rodinách i s přáteli.

Nejvyšší správní soud v rozsudku z 22. 4. 2020, 6Ao 11/2021, jasně vymezil, že zákaz akcí Ministerstvem zdravotnictví se může týkat organizovaných podniků a události. Nesmí se týkat běžného mezilidského setkávání. Nemá dopad na setkávání v rodinách, protože to by bylo narušením základního ústavního práva na soukromí a rodinný život. Ale i jiné setkání s přáteli či kolegy v soukromí uskutečnit můžeme, soukromí nemusí být jen byt.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger nepochopil rozdíl mezi nouzovým stavem a stavem pandemické pohotovosti. Za nouzového stavu mohla vláda omezovat základní práva i bez zákonného podkladu. Protože však již nouzový stav nemáme, může základní práva a svobody občanů omezit jen zákon. Chovejme se k Arenbergerovým opatřením tak, jak se Arenberger chová k právnímu řádu.

Narozeniny v soukromí slavit můžeme. Ve svém bytě, chalupě i na arcibiskupství můžeme přijímat návštěvu členů rodiny i přátel. Policie nesmí vstupovat do soukromých prostor bez soudního příkazu. Ale ten může být vydán jen v rámci trestního řízení, ne kvůli pouhému přestupku, což je i porušení opatření Ministerstva zdravotnictví.

Pokud by se nějaký úřad dotazoval, uveďte, že šlo o neorganizovanou návštěvu rodiny. Každý může odmítnout sdělit údaje týkající se osoby blízké, což rodina a dobří přátelé jsou, které by mohly vést k jejich postihu. Neudávejme!

Jako pohostinný Moravan návštěvu, byť nenadálou, pohostím výborným moravským vínem. Právo na soukromí a slušnost jsou nad zákazy toho času ministra zdravotnictví Arenbergera.

Opatření Ministerstva zdravotnictví jsou protizákonná. Video TV Trikolóra 29. 4. 2021, Youtube.com. Debata Zdeněk Koudelka, Jindřich Rajchl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama