Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.01.2017 14:17:04 - martuska42

Syrotci duchod

Přeji vám krásné odpoledne. Vím že tato otázka se vás docela netýká ale přesto se vás zeptam . Jsem matka nez.. syna kterému je 13 let a jsem vdova mému synovi zemřel otec když mu bylo 7 let a nepobírá žádný sirotčí po otci zda se mi to pro syna velmi krutý jeho otec byl smrtelně nemocný a pracovat nemohl takže neměl odpracováno s prací to bylo těžké i když byl zdráv a má otázka zní proč na toto musí doplácet děti které přišly o jednoho z rodičů nezdá se mi to být fér....Manžel byl v důchodu třetího stupně ale nepobiral ani korunu děkuji vám za odpověď s pozdravem Scukova

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.01.2017 12:31:27 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

 Vážená paní,

po konzultaci s pracovníkem České správy sociálního zabezpečení Vám posílám jeho závěr. Bylo by nejlépe navštívit sociální odbor dle místa Vašeho bydliště a tam Vás dozajista nasměrují ke správnému informátorovi, který Vám podá směrodatnou informaci. Je však třeba znát všechny chybějící údaje. Nejlepší by bylo přinést s sebou  úřední dokumenty, ze kterých on informace vyčerpá.


      " …..z textu dotazu nejde opravdu mnoho vyčíst, nejsou zde osobní data zesnulého otce nezaopatřeného syna,  který se mohl jmenovat jinak než Scuka, neznáme bydliště ani datum narození, bohužel ani kontaktní adresu (email) na tazatelku. Bez konkrétních informací nelze učinit objektivní závěr. K dotazu lze pouze podat obecnou informaci s tím, že ne všichni sirotci mají na sirotčí důchod nárok. Podle § 52 Zákona o důchodovém pojištění nevzniká nárok na sirotčí důchod po pěstounovi nebo jeho manželovi. Nárok na sirotčí důchod rovněž zaniká osvojením. Pokud rodič, osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), neplatí pojistné, doba samostatné výdělečné činnosti se mu nezapočítává pro nárok na důchod a jeho výši. Pokud tato osoba zemře, doplatí na její chování její děti. Rovněž nebyl-li zesnulý po zákonem stanovenou dobu pojištěn, nelze pozůstalým důchod vyplatit. Zřejmě tedy v tomto případě nastala některá z uvedených situací…."


S pozdravem   

doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

senátorka Senátu PČR