Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2011 15:32:16

Argumentaci nakladatelů nerozumím

Argumentaci nakladatelů nerozumím

Sečtělost je nepochybně jedním z parametrů, kteréé zvyšují vzdělanost národa. Daňová reforma je ale o něčem úplně jiném.

800x600 Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Diskuse o daňové reformě je v plném proudu. Názory a emoce se prosazují tu s menší, tu s větší silou. Velký prostor v médiích dostávají nakladatelé. Jejich obavy spojené s nižší prodejností knih částečně chápu. Nechápu ale argumentaci, kterou používají. Odvolávají se totiž na příklady evropských zemí, které v mnoha případech mají výrobu knih zařazenou v nižší sazbě DPH, nebo je tato činnost od DPH osvobozena (Velká Británie). Podle nakladatelů se chystáme být spolu s Bulharskem jediní v EU, kteří se macešsky chovají ke čtenářské obci svých občanů.


Je pravda, že v EU je obvykle nižší daň na knihy, ale není to celá pravda. Můžeme si to snadno ukázat na již zmíněných zemích. Vybrat totiž jenom jedinou daň – v tomto případě DPH – jako absolutní ukazatel a neporovnat celkový daňový mix, je manipulace s veřejným míněním. Museli bychom totiž vzít do úvahy i daně z příjmů právnických a fyzických osob.
Např. během posledních deseti let nejvíce klesla horní sazba daně z příjmu fyzických osob v už zmiňovaném Bulharsku (ze 40 % na 10 %).  Země, kde horní sazba daně z příjmu fyzických osob stoupla, je opět zmiňovaná Velká Británie (ze 40 % na 50 %).


Až budou nakladatelé znovu poukazovat na tyto země, měli by dodat i ostatní daňové zatížení.


V debatě o budoucnosti vzdělání a kultury české populace bychom neměli zapomenout, co je smyslem daňové  úpravy. Prioritou je pokrytí transformačních nákladů daňové reformy, i ta se přece týká kultury, kultury života ve stáří.


Anna Putnová
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama