Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.02.2014 14:11:32 - K.Hepner

Státní maturita - cesta tam a zase zpátky

Vážená paní docentko, před zhruba 18 měsíci jste aktivně podpořila legislativní změny v oblasti státní maturity. Pod tlakem šikovně prosazovaných komerčních zájmů padla možnost studentů zvolit si obtížnější a vysoké školy oslovující úroveň zkoušek. Krom toho, že se tím zbrzdil dialog s vysokými školami o využití výsledků maturity, stala se státní část pro gymnazisty ztrátou času a pro jejich kantory noční můrou v podobě těžkoaktivovatelné studijní motivace svých studentů. Nyní, po roce, se oklikou a pod pláštíkem experimentu vrací do hry stejná vyšší maturitní matematika pod názvem matematika plus, a to s přídomkem přání vysokých škol.
Můžete, prosím, vyhodnotit Váš postoj k destruktivní změně maturitních pravidel z roku 2012?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.02.2014 9:03:56 - Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA
Vážený pane Hepnere,
tyto změny jsem podpořila z důvodu, že jiné řešení nebylo časově možné zvládnout s ohledem na listopadový termín přihlášení se k maturitním zkouškám. Jednalo se o minimalistickou variantu řešení, která společnou část maturit stabilizovala.
Druhým důvodem byla skutečnost, že můj návrh na podobu maturit bohužel nenašel většinovou podporu. Má představa byla poněkud jiná, než tehdejšího ministra Fialy. Návrh, který jsem připravila je ve veřejných zdrojích dostupná např. zde: http://www.ceskapozice.cz/sites/default/files/file_attachments/putnovanovela.pdf
Obtížnější variantu zkoušek bohužel nevolilo tolik studentů, kolik tvůrci modelu dvou obtížností očekávali, vysoké školy prakticky výsledky maturit nevyužívají více než před zavedením společné části zkoušky.
S přátelským pozdravem
Anna Putnová