Dr. Ing. Jaromír Drábek

Stav legislativní nouze byl na místě
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2013 10:26:00

NKÚ potvrdil úspory na MPSV

NKÚ potvrdil úspory na MPSV

Reakce Jaromíra Drábka na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu.

Šetření Nejvyššího kontrolního úřadu potvrdilo, že ministerstvo práce a sociálních věcí dokázalo při výplatě sociálních dávek ušetřit významně na provozních nákladech. Nejedná se přitom o zanedbatelné částky.

Kontrolní zpráva NKÚ uvádí, že změnou organizace úřadů práce došlo jen za rok 2011 k úspoře přes 229 milionů korun.

Ze státního závěrečného účtu je navíc jasné, že na provozu a investicích do informačních systémů uspořilo MPSV několik stovek miliónů korun. Jen za první tři čtvrtletí roku 2012 byla vykázána úspora 70 milionů korun.

Jakkoli to výsledky šetření NKÚ potvrzují, ve své tiskové zprávě se o tom NKÚ nezmiňuje. Místo toho mediální výstup postavil na informaci, že s přibývajícími dodatky se zvyšovala cena.

Je pravda, že původní prováděcí smlouva, která obsahovala například i systémy na evidenci účtování dokladů, byla na 435 miliard, a že k ní bylo uzavřeno celkem osm dodatků.

Zdaleka ne všechny dodatky se ovšem týkaly výplaty dávek a hlavně: zdaleka se nejedná o novou informaci.  S rozšířením smluvních závazků roste zákonitě i cena. Titulek tiskové zprávy, který se snaží navodit dojem, že za stejný objem práce zaplatilo ministerstvo víc peněz, je jen dokladem zpolitizování práce NKÚ pod vedením bývalých poslanců za ČSSD a ODS.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama