Dr. Ing. Jaromír Drábek

Stav legislativní nouze byl na místě
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2010 13:02:00

Směřujeme k vyrovnaným státním rozpočtům

Směřujeme k vyrovnaným státním rozpočtům

Prvních sto dní ve vládě si nadstandard hájení nemohl dovolit žádný ze členů kabinetu, nejinak tomu bylo v případě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Prvních sto dní ve vládě si nadstandard hájení nemohl dovolit žádný ze členů kabinetu, nejinak tomu bylo v případě Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Jako ostatní ministerstva i MPSV nastoupilo trajektorii k vyrovnaným stáním rozpočtům, letní měsíce se nesly ve znamení úprav, které nesnesly odkladu, tedy výdajové stránky rozpočtu.

Z legislativního hlediska má v současné době MPSV vypracováno 18 novel zákonů, které byly projednány vládou v rámci úsporných opatření a zcela nový zákon o Úřadu práce, který je v současné době ve vnějším připomínkovém řízení. Paralelně s nezbytnými škrty přicházely na pořad dne další zadání, zejména reformní kroky, na nichž se začalo intenzivně pracovat. V běhu jsou jednání o prorodinné politice státu, zejména možností zřizování firemních školek a miniškolek, která se vedou napříč resorty. K zásadním úkolům, na nichž se započalo intenzivně pracovat, pak patří bezpochyby důchodová reforma a komplexní novela zákoníku práce. Paralelně připravovaná reforma sociální sítě směřuje k nastavení jednoduššího a přehlednějšího systému vyplácení sociálních dávek, který mj. usnadní administrativní procesy jak na straně příjemce, tak i na straně státu, a umožní snadnější kontrolu vyplácených státních prostředků. MPSV nehodlá snižovat úroveň sociálních podpor, plánuje ale účinně kontrolovat a postihovat jejich případné zneužívání.

V plném proudu jsou práce na přípravě komplexní novely zákoníku práce, který naplní vizi zpružnění trhu práce tak, aby mohla flexibilně vznikat nová zaměstnanecká místa. K dalším záměrům připravovaných úprav patří zjednodušení této normy, aby byla srozumitelnou nejen pro zaměstnavatele, ale také pro zaměstnance, jimž vymezuje práva a povinnosti. V této oblasti také MPSV vyhodnocuje dosavadní výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti. Nabídka profesí by měla již v příštím roce lépe odpovídat skutečné poptávce na trhu práce. Oproti současnému stavu budou rekvalifikace a doškolování mnohem víc směřovány na konkrétního zaměstnavatele, aby se úspěšnost uplatnění absolventů těchto kurzů na trhu práce výrazně zvýšila.

Od září se MPSV zaměřuje také na intenzivní kontroly firem probíhající na území celé ČR za účasti několika složek státní správy, které se zaměřují na potírání ilegálního  zaměstnávání. Bylo zahájeno několik správních řízení, podána byla už první trestní oznámení i podnět na ukončení živnosti. Cílem kontrol je zejména odhalení nelegální práce, vyplácení mzdy nižší než je zaručená mzda, neplacení sociálního a zdravotního pojištění atp. Jejich průběh a výsledky by měly také definovat nutné legislativní změny vedoucí k posílení kompetencí kontrolních orgánů. Kroky MPSV vedou k tomu, aby se zvýšená kontrola dotkla všech vyplácených sociálních dávek a pokračovalo se v nastaveném hodnocení zneužívání dávek jako podvodu také v soudních procesech.

Viktorie Plívová, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama