Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2014 19:11:57

ČSSD posílá do europarlamentu podvodníka s členskými příspěvky

ČSSD posílá do europarlamentu podvodníka s členskými příspěvky

Byl říjen roku 2010, jen pár dní před komunálními volbami, když pražský sociální demokrat Miroslav Poche udělal jen těžko pochopitelnou chybu.

V rozhovoru pro HN se totiž tehdy přiznal, že obchází zákon a podvádí při sponzorování své strany. 


V té době se zdálo, že Pocheho politická kariéra skončila. Jenže omyl. Stačily pouhé tři roky a Poche se ze skandálu oklepal. O víkendu ho totiž sociální demokraté vybrali na čtvrté místo kandidátky pro jarní volby do Evropského parlamentu. Mladý politik, který na sebe prozradil podvody s členskými příspěvky, tak má otevřenou cestu k místu se statisícovými platy a doživotní rentou. Pokud ho voliči nevykroužkují. „Nemyslím si, že to je dávno pryč, ale také si nemyslím, že by to celé bylo něco zásadního. Nevidím ve své kandidatuře problém,“ řekl s podobnou vstřícností v hlase jako tehdy, v říjnu 2010. 


Podvody s příspěvky Hospodářské noviny tehdy mapovaly statisícové odměny z městských firem pro pražské politiky, mezi nimiž byl i Poche, který si ročně přišel v několika společnostech dohromady na 1,7 milionu. Mladý pražský politik, absolvent dvou vysokých škol, se tehdy chtěl alespoň trochu ospravedlnit ze svých vysokých odměn tím, že prý část z nich – konkrétně dvě stě tisíc korun – odvádí své straně za to, že ho na lukrativní místa vyslala. Jenže ve výročních zprávách o hospodaření figurovalo Pocheho jméno jen u jednoho padesátisícového příspěvku. Když po něm redaktoři HN chtěli vysvětlení, Poche prohlásil, že daroval ještě dvě stě padesát tisíc, ale do stranické kasy peníze donesli jeho kolegové jako své členské příspěvky. Prý proto, aby se z daru nemusela platit daň. Jenže to se Poche spletl,ze sponzorských darů politickým stranám se totiž daň neplatí. 
Kromě vyhýbání se placení daní mělo ale rozepisování daru na členské příspěvky ještě jednu výhodu: mladý politik si tak zajišťoval věrné spojence. Jeho spolustraníci totiž vypadali jako štědří podporovatelé strany, aniž by ale peníze šly z jejich peněženky. „No, řekl mi, že takového hlupáka ještě neviděl,“ reagoval tehdy Poche na dotaz, co mu řekl šéf pražské ČSSD Petr Hulinský poté, když se v HN podřekl, jak rafinovaně přispíval do stranické kasy. 


Po vypuknutí skandálu Poche předvedl obdivuhodnou politickou imunitu. I přes tlak svých spolustraníků totiž odmítl rezignovat na místo na kandidátce ve volbách do pražského zastupitelstva. Ustoupil jen v tom, že se po nich nestal jedním z radních v koalici ODS a ČSSD, ale zůstal řadovým zastupitelem. 


Cesta zpátky na vrchol Jenže ani tady v klidu nezpytoval svědomí. Naopak si velmi rychle vydobyl pověst šedé eminence pražské ČSSD, kterou stvrdil po pár měsících,když se nechal nominovat do dozorčí rady městské firmy Pražské služby. Už pouhá nominace pro něj byla oficiálním návratem mezi vlivné pražské politické persony. 


Jeho návrat na vrchol pak skončil v momentě, kdy se stal předsedou klubu zastupitelů ČSSD a loni na jaře pak jedním z vyjednávačů nové pražské koalice TOP 09 a ODS. 


Miroslav Poche,i přesto,jak naivně na sebe prozradil podvod, patří mezi velmi bystré mladé sociální demokraty. Ostrou školu politiky a zákulisních her získal hlavně v mládežnické organizaci ČSSD, u Mladých sociálních demokratů. A právě zákulisní politika v ČSSD mu pomohla i na čtvrté místo eurokandidátky. Pražská ČSSD i Poche totiž tradičně patří do stranického křídla okolo Michala Haška, tedy mezi kritiky předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky. Pocheho místo na kandidátce tak bylo jednou z cest, jak si Sobotka pokouší získat alespoň část pražské buňky na svoji stranu. 


Tu si znepřátelil zejména tím, když do vlády vyslal pražského sociálního demokrata Jiřího Dienstbiera. Ostatně Dienstbier byl při projednávání kandidátky nejhlasitějším odpůrcem Pocheho nominace, jenže zůstal v menšině. Stejně jako bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček, který napadl sestavování kandidátek, protože na něj zbylo až deváté místo. 


„Pan Dienstbier kritizuje permanentně nejenom mě, ale i některé další kolegy, staví si na tom svoji politickou kariéru, je to osobní a nejde tomu nijak zabránit. A Libor Rouček, se myslím nevyjadřoval ke mně, měl na mysli spíš způsob sestavování kandidátek,“ reagoval Poche, který vůbec nepochybuje o tom, že pro svoji stranu bude v eurovolbách užitečný. 


***

Nemyslím si, že to je dávno pryč, ale také si nemyslím, že by to celé bylo něco zásadního. Nevidím ve své kandidatuře problém. Miroslav Poche pražský zastupitel ČSSD 



Zdroj:  Hospodářské noviny, 13.2.2014, Marie Bastlová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama