Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2011 14:50:16

Europoslanci souhlasí se vstupem Bulharska a Rumunska do Schengenu

Europoslanci souhlasí se vstupem Bulharska a Rumunska do Schengenu

8.6.2011.Evropský parlament souhlasí s přijetím Bulharska a Rumunska do tzv. schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol. Podle poslanců splnily obě země podmínky pro vstup do schengenského systému.

Pro zrušení kontrol na hranicích těchto zemí s ostatními státy Unie se vyslovila drtivá většina 487 europoslanců. Ve čtvrtek budou v Lucemburku o možném rozšíření Schengenu o Bulhars ko a Rumunsko jednat ministři vnitra EU.K přijetí obou zemí do systému je ale potřebná jednomyslnost. Proti členství Bulharska a Rumunska v Schengenu se ale staví Německo a Francie. Důvodem jsou rozbujelá korupce a nevýkonné soudnictví, se kterými Sofie i Bukurešť stále bojují.

Místopředseda Evropského parlamentu za ČSSD Libor Rouček ve Světě o jedné připomněl, že parlament dal jasnou většinou na vědomí, že Rumunsko i Bulharsko jsou připraveny. „Neexistuje zde žádná překážka pro plnohodnotné členství. Pokud mají některé země výhrady, tak se proti nim stavíme, protože důkladné kontroly neshledaly nic, co by přijetí obou zemí bránilo. Samozřejmě, že i nadále po vstupu těchto států bude třeba situaci jak v těchto dvou zemích, ale i na řecko–turecké hranici sledovat. Protože jsme si vědomi, že hranice s Černým mořem a Blízkým východem je velmi citlivá,“ poznamenal Rouček.

EK odrazuje Dánsko od obnovení celních kontrol na hranicíchKontroly na hranicích připouští také NěmeckoSchengen se 'nezavře, pouze budou rozšířena pravidla'Ministři vnitra EU se sejdou na mimořádném jednání kvůli reformě SchengenuEuroposlanci prodiskutují návrhy EK na úpravy schengenského prostoru.

Zdroj: Český rozhlas, autoři: Pavel Novák,Martin Křížek,Milan Kopp.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama