Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2014 14:24:03

Jihočeští starostové vyrazili do Bruselu, také diskutovali s europoslanci

Jihočeští starostové vyrazili do Bruselu, také diskutovali s europoslanci

Brusel – Milevský místostarosta Martin Třeštík a starosta Putimi Petr Matouš reprezentovali Písecko v belgickém Bruselu.

Do města, které je neoficiálně nazýváno hlavní město Evropy, jeli spolu s dalšími představiteli obcí a měst Jihočeského kraje minulý týden na dvoudenní cestu. Zájezd uspořádal Jihočeský kraj, který pro starosty připravil zajímavý program.

                                                                                                    

            „Návštěva Bruselu mi dala možnost nahlédnout do fungování evropských institucí jak z hlediska politiků, tak úředníků a zaměstnanců. Poupravila můj pohled v tom smyslu, že mnohé komplikace ohledně čerpání dotací si způsobujeme sami v České republice. Mám na mysli nesmyslnou administrativu spojenou s dotacemi,“ hodnotil dvoudenní zájezd putimský starosta Petr Matouš.

                                                                                                                        

            Reagoval tak především na návštěvu Evropského parlamentu, kde starostové, místostarostové a tajemníci diskutovali s europoslanci Richardem Falbrem, Vojtěchem Mynářem a Liborem Roučkem. V rozpravě si starostové stěžovali na velkou administrativu, která je spojena s žádostmi o unijní dotace. Jeden ze starostů upozornil na to, že jejich žádost na opravu třísetmetrového chodníku zabrala 77 stran.„Je to výmysl českých byrokratů, ne Bruselu,“ řekl k administrativním nárokům europoslanec Richard Falbr. „Jde s tím něco udělat?“ ptal se starosta. „Postřílet české úředníky,“ reagoval europoslanec Richard Falbr.

            Starostové se po diskuzi podívali přímo do velkého sálu Evropského parlamentu, kde se od nového volebního období bude scházet 751 poslanců. „Zastupují 500 milionů obyvatel,“ upozornil europoslanec Libor Rouček, který se stal průvodcem v parlamentu. Jak doplnil, pracuje tu na 3500 lidí a denně jich tu projde sedm tisíc. I přes neustálý shon se stalo, že tu pachatelé přepadli banku i poštu.

            V parlamentu byl v době české návštěvy klid, další jednání poslanců začínalo za hodinu. Libor Rouček vysvětlil, že poslanci mohou mluvit ve svém mateřském jazyce a mají určitý čas na projev. Pokud ho nedodrží, mikrofon jim „ohluchne“. Vedoucí schůzí si sjednávají pořádek i zvonečkem či kladívkem.

            Jihočeši si také prohlédli Brusel. Průvodkyněmi jim byly mladé stážistky, které přijely do Belgie na tři měsíce. Zavedly je třeba k čůrajícímu chlapečkovi a také čůrající holčičce, které jsou symbolem města. Starostové zavítali i na vernisáž prodejní výstavy obrazů Křídla motýlí, které malovali malí pacienti českobudějovické nemocnice. Jihočeská delegace se také zúčastnila prezentace evropského regionu Donau – Moldau (Dunaj – Vltava), což je nově vznikající region, jenž sdružuje sedm regionů ze tří států (ČR, Rakouska a Německa). Jeho cílem je podněcovat spolupráci, ať už co se týká cestovního ruchu, výzkumuči pracovního trhu.

            Milevský místostarosta Martin Třeštík stejně jako Petr Matouš hodnotil návštěvu Belgie pozitivně. „Viděl jsem Brusel, který jsem doposud nenavštívil. Určitě jsem si potvrdil, že Evropská unie je velká věc, která má samozřejmě spoustu vad, ale většina lidí v centru usiluje o to, aby to bylo co nejlepší. Určitě je co zlepšovat a s tím bychom měli začít u sebe,“ řekl místostarosta Martin Třeštík.

            Do Bruselu kromě starostů z Týna nad Vltavou, Prachatic, Vodňan, Deštné, Vimperka či Loučovic vyrazili také zástupkyně českobudějovické nemocnice a novináři.

Zdroj: Písecký deník, 8.4.2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama