Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2014 23:43:19

L. Rouček: Solidarita s Ukrajinou na její cestě za demokracií a za obnovou

L. Rouček: Solidarita s Ukrajinou na její cestě za demokracií a za obnovou

Evropští sociální demokraté v Evropském parlamentu dnes uspořádali seminář na téma „Budování demokracie na Ukrajině: nové výzvy a perspektivy“.

 Hlavním předmětem tohoto semináře byla politická situace na Ukrajině s ohledem na nadcházející prezidentské volby. Diskuze se zaměřila především na hledání možností klidného řešení současné krize a na podporu dalšího demokratického vývoje. V Evropském parlamentu se sešli odborníci z Kyjeva a Doněcku včetně zástupců z okruhu Euromajdanu a dalších představitelů občanské společnosti na Ukrajině.

Hannes Swoboda, předseda Skupiny S&D v Evropském parlamentu, uvedl:

Naše politická skupina věnuje veškeré úsilí na pomoc a podporu Ukrajiny směrem k větší demokracii, nezávislosti a pokroku.

“Neděláme si žádné iluze o Putinových záměrech a zájmech v tomto regionu. Jsme otevřeni rozumným a konstruktivním vztahům s Ruskem, ale až poté, co Rusko změní své agresivní chování vůči Ukrajině a až bude respektovat ukrajinskou nezávislost a územní celistvost.

“Evropští sociální demokraté dali od počátku najevo, že podporují ukrajinské orgány a očekávají od vlády, že bude dělat dobře svoji práci: uspořádá spravedlivé a věrohodné volby, podpoří řádnou správu věcí veřejných, bude dodržovat zásady právního státu a lidských práv - včetně práv menšin. Ukrajinská vláda musí zintenzivnit boj proti korupci a zajistit svobodu projevu.

“Pevně věříme v soudržnou společnost a vyzýváme ukrajinské představitele, aby se zasadili o rozvoj politiky soudržnosti pro všechny ukrajinské občany.”

Libor Rouček, místopředseda Skupiny S&D zodpovědný za politiku rozšiřování a politiku sousedství EU, k tomu dodal:

"Cesta k dlouhodobé politické stabilitě na Ukrajině vede pouze přes celonárodní dialog a snahu o usmíření. Bezprostřední prioritou vlády je obnova úplné administrativní kontroly a odvrácení nebezpečí separatismu vyvolaného Ruskem. V první řadě se však musí snažit oslovit všechny vrstvy ukrajinské společnosti.

"V této souvislosti bude rozhodující průběh nadcházejících prezidentských voleb. Tento proces musí být nejen svobodný a spravedlivý, ale také důvěryhodný a s co nejvyšší volební účastí především z řad obyvatel východních a jižních oblastí. Věříme také, že by krátce poté měly následovat parlamentní volby - v ideálním případě na základě přepracovaného volebního práva a proporcionálního systému. A to proto, aby ústřední vláda získala silný mandát k provedení nutných ekonomických reforem.

„Skupina S&D rovněž podporuje decentralizaci a samosprávu na Ukrajině – na rozdíl od federalizace. Avšak jakákoliv institucionální reforma musí být rozhodnuta a odsouhlasena samotnými Ukrajinci.“

Zdroj: www.socialistsanddemocrats.eu, 8.4.2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama