Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2014 21:28:51

Tak na zdraví a Moldavsko!

Tak na zdraví a Moldavsko!

Že by se Evropa vzpamatovala?

 Po týdnech, co evropští emisaři neměli pro Ukrajince jiný vzkaz než do zbitých tváří opakovat „Hlavně žádné násilí, hlavně žádné násilí!“, přichází smysluplnější strategie. Evropské státy si přiznaly znalost toho, že o osudu postsovětských republik spolurozhodnemíra jejich vydírání ruskou vládou, a hodlají podle toho konat. Skupina dvanácti zemí – včetně Česka – podepsala švédský návrh, že by Unie měla v reakci na krach ukrajinského sblížení s Evropou pospíšit s připoutánímostatních zájemců. Konkrétně by měla do srpna 2014 podepsat asociační dohody s Gruzií a Moldavskem, které evropskou perspektivu, na rozdíl od ukrajinského vedení, nevzdaly.

            Co je podstatnější, švédský návrh obsahuje apel, aby Unie počítala s hrozbami (a byla na ně dobře připravená), kterým státy se zájmem o evropskou dohodu budou čelit – „jako například obchodní embarga, restrikce proti migrujícím dělníkům“ a podobně. K těm v minulosti došlo a zpravidla bolely.

            Loni v září Rusko ze dne na den zakázalo dovoz moldavských vín. Pro Moldavsko, takto nejchudší zemi v Evropě závislou na zemědělském vývozu včetně vína, to byla tvrdá rána: ruský trh představuje třetinové odbytiště moldavských vinařů. Oficiální vysvětlení zákazu znělo, že víno obsahuje „příliš mnoho umělých látek“.

            Nikdo nepochyboval, že jde o účelové rozhodnutí. Ještě den předtím moldavské víno, Důvod bylo nutné hledat spíš v nadcházejícím summitu ve Vilniusu, kde měla moldavská vláda odsouhlasit asociační dohodu s EU– což se také později stalo.

            Rusko ovšem vybralo pro Moldavany jiný osud – chce je do své Euroasijské unie – a obchodní bojkot je pro něj způsobem, jak zemi přinutit k souhlasu. Ostatně jeden z důvodů, proč ukrajinský prezident odmítl podpis dohody s EU, byly blokády ukrajinského zboží na ruských hranicích pokaždé, když mezi Bruselem a Kyjevem začalo svítat.

            Na nepřátelskou akci proti Moldavsku tehdy Evropa zareagovala velmi pružně: schválila bezcelní dovoz veškerého moldavského vína do zemí osmadvacítky, aby ztrátu ruského trhu kompenzovala. Dohoda vstoupila v platnost plně letos v lednu. Na Unii byla přijata bleskovou rychlostí tří měsíců.

            Je jasné, že v případě Moldavska se snáze koná, protože moldavské víno nepředstavuje zdaleka tak velkou konkurenci evropským zemědělcům jako například ukrajinské mléčné výrobky. Nicméně je dobré vědět, že možnosti tu jsou, pro případ, že by se s blížícím se termínem podpisu asociační dohody Rusku znelíbilo, řekněme, gruzínské maso.

Na rozdíl od Evropy se zjevně nevzpamatovala ČSSD. Pomineme-li volbu neomarxisty Jana Kellera do čela evropské kandidátky, což lze ještě chápat jako vábničku na sociálně deprivované voliče v regionech, z hlediska vzkazu voličům je nesrozumitelné, čím si dosavadní europoslanec a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček vysloužil deváté místo a naopak šíbr pražské ČSSD Miroslav Poche čtvrté. Evropská kandidátka socialistů bude zasluhovat pozornost.

Loni v září Rusko ze dne na den zakázalo dovoz moldavských vín. Oficiální vysvětlení zákazu znělo, že víno obsahuje „příliš mnoho umělých látek“. Skutečný důvod bylo nutné hledat spíš v summitu ve Vilniusu, kde měla moldavská vláda odsouhlasit asociační dohodu s Evropskou unií – což se také později stalo.

Zdroj: 11.2.2014, Lidové noviny, KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama