Filip Hausknecht

  • Budoucnost
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2021 11:35:03

Pekarová Adamová chce propouštět a zdražovat potraviny a služby - zastavme ji!

Pekarová Adamová chce propouštět a zdražovat potraviny a služby - zastavme ji!

Že pravice před volbami lže o svých úmyslech, jsme si už zvykli. A nedivím se jim - kdyby lidé slyšeli její skutečný program, zježily by se jim vlasy. Pekarová Adamová na to asi zapomněla a díky bohu se tak můžeme dozvědět, co má skutečně za lubem.

Její hlavní "ekonomické" návrhy, které minulý týden prezentovala v rozhovoru pro server e15 (odkaz) jsou dva - propustit 13 % státních zaměstnanců a zrušit nejnižší sazbu DPH. Z toho je už na první pohled patrné, že buď zešílela, nebo nemá absolutně žádné ponětí o životu obyčejných lidí v, no a nebo jsou jí lidé prostě ukradení. Proč? 

➡️ Propuštění 13 % státních zaměstnanců

Jasně, pravicový evergreen o "zeštíhlování státu", to se dalo čekat. Jenže kdo jsou to ti státní zaměstnanci? No tak například učitelé, hasiči, policisté nebo zdravotnický personál. Za státní úředníky můžeme označit zhruba 66 tisíc lidí - to jsou lidé, kteří se starají o chod státu, krajů a obcí a je asi jasné, že v drtivé části je to práce potřebná. Státních zaměstnanců je celkem něco málo přes 482 tisíc a 13 % z tohoto počtu je necelých 63 tisíc lidí. Je tedy jasné, že Pekarová nemluví jen o úřednických pozicích - to by znamenalo vyhodit 95 % lidí. Koho tedy chce propouštět? Chce vyhazovat učitelky, které teď budou muset dohánět s dětmi propásnutou výuku? Nebo chce vyhazovat sestřičky z krajských nemocnic poté, co pro nás poslední rok doslova nasazovaly životy? Nebo snad už nepotřebujeme hasiče? Krajské a obecní úřady už kvůli šíleným daňovým pokusům jejího koaličního partnera přišly o značnou část rozpočtu - teď jim ještě seškrtají počty lidí, aby se veřejné služby úplně rozpadly?

A kde se vlastně vzalo to číslo 13 %? Tak nějak mi přijde, že jen má znít hezky, ale jinak je střelené od boku a není ničím podloženo. Snad jen symbolikou, že tento krok by naší zemi skutečně přinesl neštěstí. 

Ano, je potřeba zajistit, aby se zbytečně neplýtvalo našimi penězi, které platíme na daních. Ale ne tak, že stát rozložíme a nebude pak fungovat už vůbec nic. Šetřit na lidech se nikdy a nikde nevyplatilo. V první řadě je potřeba osekat všechny firmy, které žijí jen z předražených veřejných zakázek a dotací - a světe div se, jsou to právě firmy často blízké politikům a političkám z Top09, ODS, ANO a dalších. Naše daně se opravdu neztrácí na dvaceti tisícových výplatách obyčejných lidí pracujících ve státním sektoru - ztrácí se na milionových a miliardových státních zakázkách, externím zpracovávání posudků, zprostředkování obchodu a předražených dodávkách zboží nebo služeb. Naše peníze jsou rabovány lidmi z korporátního sektoru, kteří využívají přátelských vztahů s politiky, kterým pak ve volbách platí kampaň.


➡️ Zrušení nejnižší sazby DPH

Tak tady už jde o úplnou šílenost. Dokázali byste spočítat, kolikrát jste od pravice slyšeli, že hned jak to půjde sníží lidem daně? Minulý rok ODS, koaliční partner Topky, prosadila zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu fyzických osob, které nejvíce pomohlo lidem, kteří měsíčně vydělávají přes 100 000 Kč. Do této kategorie mimochodem spadají také poslanci a senátoři, zřejmě náhoda. Naopak lidem, kteří vydělávají pod 30 tis. Kč nepomohli prakticky vůbec a naopak ještě podsekli financování veřejných služeb, které využívají častěji - zkrátka zajistili sekeru ve veřejných rozpočtech zhruba 90 miliard ročně. 

Bylo jasné, že se tyhle peníze musejí najít někde jinde, a to samozřejmě na daních - toho si jsou vědomi i oni. No a každý člověk s trochou rozumu by si řekl "no tak mohli bychom zdanit třeba velké firmy, hlavně ty mezinárodní. Taky internetoví giganti tenhle rok měli obří zisky a pořád rostou, taky by mohli začít něco platit. Nebo bychom mohli zdanit velký majetek - firmy co vlastní desítky až stovky nemovitostí by si to mohly dovolit." Kdeže. Zase to zaplatí ti, co mají nejméně. Jako ostatně vždy, když rozhoduje pravice. Jejich vlastní peníze a majetky, to je přece to svaté soukromé vlastnictví, na které jim nesmí nikdo šahat. Jakmile je ale problém, tak jako první šáhnou na naše výplaty. 

Momentálně v ČR platí 3 sazby DPH, a to 10, 15 a 21 procent. Pekarová navrhuje zrušit tu nejnižší, tedy 10 %. No a víte na co tato sazba platí? Je to například kojenecká výživa, léky, knihy nebo mlýnské výrobky (mouka apod.). U služeb je to pak třeba stravování nebo čepované pivo. A nebo také pitná voda z kohoutku a domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené. Zkrátka ty nejdůležitější potraviny a služby, které jsou často životně důležité a nakupuje je každá rodina. Tak přesně tyhle věci by znatelně zdražily, pokud by se k moci dostala Pekarová Adamová a její asociální parta. Víc k tomu asi není třeba dodávat. 


Je šílené, že se tu takovéto děsivé nápady dostávají do popředí právě v době pandemie a rozjíždějící se hospodářské krize. Teď především potřebujeme zabojovat, aby lidé nepřišli o práci a příjem a musíme zarazit neustálé zdražování všeho kolem nás. A taky zastavit lidi, kteří navrhují přesný opak.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama