Filip Humplík

  • ODS
  • Praha 10
  • místostarosta městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2016 9:37:32

Výjimky z výjimek u DPH podle Sheldona Coopera

Výjimky z výjimek u DPH podle Sheldona Coopera

Jsem předseda pražské ODS a také pražský zastupitel za tuto stranu. Jsem tedy naprosto bez debat politik. Ale zároveň jsem i podnikatel.

A přiznám se, že podnikání mě, na rozdíl od politiky, živí. Rozhodně si nestěžuji. Podnikání není politika. Jsou to dvě různé disciplíny, které se obě musí umět.

Úspěšné podnikání chápu jako poskytování kvalitního zboží nebo služeb tak, aby si je případní odběratelé rádi kupovali. Ale rozhodně ne jako stahování dotací a výhod od státu pro konkrétní firmu.

Hnutí ANO se dnes snaží kroutit se sazbou DPH jako by to byl mokrý ručník. Tentokrát chce výjimku kvůli pivu. Možná je to odpustek hospodským za zavedení EET.

Nevím. Ale řeknu vám "tajemství": procento DPH je mi jako podnikateli v zásadě jedno. Protože DPH platí pro všechny. Včetně mé konkurence. Takže trhat žíly kvůli výši DPH 15, 20 nebo 21 procent si opravdu nebudu. Pokud se nebude měnit každý rok.

Chci totiž stabilitu a jasná pravidla. Stát je tu podle mne od toho, aby jasně řekl, jaká ta pravidla jsou a aby zajistil jejich platnost po co nejdelší dobu. Jak mám zvažovat investice do firmy, do zaměstnanců nebo do IT na další měsíce a roky, když nevím, co po mě stát bude chtít za 5 měsíců?

V jednom dílu mého oblíbeného seriálu Teorie velkého třesku fyzik Sheldon Cooper rozšiřuje šachy na 3D včetně doplnění figurek o postavy z jeho oblíbených seriálů. Sheldon je mimořádně vtipná postava. Ale ruku na srdce, žít bych s ním nechtěl.

A nechci ani, aby kdokoli znásilňoval nebo vylepšoval šachy, protože pak už to nebudou šachy. A se státem je to stejné.

Jedna z hlavních úloh státu má být ve stanovení jasných pravidel a jejich následném prosazování. Čím jsou však pravidla složitější, tím hůř se prosazují.

Daně mají být co možná nejjednodušší a co možná nejnižší. Přerozdělování daní a vymýšlení nejrůznějších vyjímek zabíjí zdravé podnikání stejně jako zneužívání evropských dotací.

Takže: chci jako podnikatel i politik méně experimentů s výběrem daní. A hlavně jasná pravidla na co nejdelší dobu. Pro všechny. A bez výjimek.

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama