ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2013 12:06:11

Koníček: Pravda o veřejné službě i tom, kdo přivedl MPSV do problémů

Koníček: Pravda o veřejné službě i tom, kdo přivedl MPSV do problémů

Účelové spojování informací, kterým se jen manipuluje s lidmi, nemám rád. Takže mi zákonitě vadí, když si starosta Čeladné v pátečních Hospodářských novinách stěžuje na to, že resort, který nyní řídím, nic neudělal s veřejnou službou.

A tuto, jak píše "velkou škodu" dává do kontextu se špatnou pamětí levicových politiků. Ano, byl jsem dvacet let v ČSSD, teď ale nejsem v žádné straně. Ano, občas každý z nás něco zapomene. Což se dá pochopit zvlášť v situaci, kdy má spoustu práce s napravováním problémů a nedotažených, i když možná bohulibých záměrů, které způsobili jeho předchůdci. Takových věcí je dnes na ministerstvu práce a sociálních věcí bohužel celá řada - sKarty, agendové informační systémy pro výplatu nepojistných dávek, oblast zdravotně postižených, nepovedená důchodová reforma, nepromyšlená a nekoncepční výplata některých sociálních dávek s vysokým rizikem zneužití, neefektivní čerpání peněz z fondů Evropské unie...

Zapomněla snad na tato témata politická strana s místopředsedou Miroslavem Kalouskem, které je starosta Čeladné rovněž místopředsedou a jejíž dva členové měli MPSV na starosti přede mnou? Zřejmě by rádi, ale fakta mluví jasně: problémy vznikly a nebyly řešeny v době, kdy ministři MPSV byli z TOP 09. To se týká i veřejné služby. Pro úplnost říkám: Ne, na tento institut jsem nezapomněl. A stejně tak se nesmí zapomenout na fakt, že Ústavní soud povinnost veřejné služby zakázal už loni v listopadu. Nepolitičtí odborníci z MPSV její úpravu s respektováním závěru soudu samozřejmě navrhli a připravili. Dřívější vedení resortu, které mělo na prosazení připravené úpravy významně více času než já, to však - podobně jako celou řadu jiných věcí - neřešilo. Podobně se nechal volný průběh tomu, když majitelé ubytoven začali zneužívat doplatek na bydlení. Proč by to nedělali, když jim to umožnila nevhodná právní úprava z dílny TOP 09, která mimo jiné neumožňuje přezkoumávat rozhodnutí o přiznané dávce. A snad raději ani nepřipomínat fakt, že se od roku 2007 vůbec nezvýšila minimální mzda. Čímž jsme se dostali do situace, kdy nízký minimální plat od zaměstnavatele suplovaly sociální dávky od státu a lidem tak zákonitě musela chybět motivace k práci. Proč pracovat, když se vydělá míň, než se dostane na dávkách? Jsem rád, že se toto už podařilo během mého krátkého působení na MPSV změnit a od srpna se minimální mzda zvýšila.  

Přestože jsem na ministerstvo přišel letos v červenci, vypadalo to tak, jako by mnoho lidí z dnes už bývalého vedení bylo v hlubokém zimním spánku. Když jsem je probudil nebo vyměnil, zákonitě jsme se pustili do řešení nejpalčivějších problému. A i když se to asi obcím nebude líbit, ti rozumní starostové pochopí, že mezi ně veřejná služba nemohla patřit. Musela by se řešit změnou zákona, ale program jednání Poslanecké sněmovny nebyl v mé moci.

Vzal jsem na sebe nepříliš vděčnou úlohu ministra, který musí napravovat chyby jiných. Jsem příliš starý na to, abych věřil tomu, že mě za to někdy někdo pochválí. Ostatně proto to nedělám. Moje povaha je taková, že radši budu pracovat, než kout politické pikle, či bezobsažně mluvit nebo stát ustrašeně v koutě a čekat, že se něco stane. Nestane se nic, dokud sami něco neuděláme. Dokud nezačneme to, co se nám nelíbí, řešit. Já to dělám a těm, kteří mi s tím pomáhají, patří můj dík.

František Koníček, ministr práce a sociálních věcí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama