Gabriela Hubáčková

  • KSČM
  • Ústí nad Labem
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2015 7:32:00

Vraťme učitelům prestiž, ať se nemusíme vracet k rákosce

Vraťme učitelům prestiž, ať se nemusíme vracet k rákosce

Jsou povolání, která jsou posláním. Není pochyb, že kantořina k nim patří. Výchova budoucí generace je jistě stejně důležitá, jako péče o její zdraví nebo ekonomické zázemí.

Jenže na rozdíl od zdravotníků a ekonomů nepožívají učitelé společenské úcty a uznání, o finančním ohodnocení jejich práce raději nemluvě. A když k tomu připočteme, že je zaměstnavatel „najímá“ jen na školní rok a o prázdninách z nich účelově dělá nezaměstnané, je míra prestiže pedagogických pracovníků a respektu k nim celkem jasná.

Učitelské povolání je proto více „posláním“ než jiné profese. A to i v případě, že kantor nemá ve třídě potomka bohatých rodičů, který mu vmete do očí výši svého kapesného, převyšujícího nebožákův celoměsíční příjem. Učitel zkrátka musí častěji než jiní pokládat na misky vah lásku k profesi a její ocenění.

Za konci tunelu pedagogické rezignace však bliklo malé světýlko: novela zákona o pedagogických pracovnících by měla zakázat desetiměsíční smlouvy s učiteli. Tím by učitelé získali alespoň relativní jistotu smlouvy na dobu neurčitou.

Chvályhodný nápad; stát, který nechce mít další generaci polovzdělanců, postupně mířících k primitivismu, by se měl o kantory lépe starat a vrátit povolání společenskou prestiž (navzdory tomu, že část pravicových poslanců považuje řešení problému zákonem za zbytečné). Jenže takový nápad měl přijít už mnohem dříve, když se v moři tržního hospodářství začali nešťastní kantoři topit. Protože nezabráníme-li odlivu kvalitních lidí ze školství do jiných oborů, čeká nás pokles úrovně vzdělávání. Místo argumentů moudrých pedagogů by pak mohla být jediným účinným výchovným prostředkem zas jen rákoska.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama