Gabriela Hubáčková

  • KSČM
  • Ústí nad Labem
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2012 19:11:00

Zápisné přinese majetkovou selekci studentů

Zápisné přinese majetkovou selekci studentů

Všichni marně doufali, že odchodem ministra Dobeše se situace v rezortu školství zklidní.

Bohužel opak je pravdou. Po šarádě, kterou předvedly Věci Veřejné, se sice přestalo používat slovo školné, ale finanční selekce studentů bude probíhat pod názvem zápisné. Nejdřív to mělo být školné s možností odložených splátek, nyní to má být rovnou "na dřevo". Alespoň v něčem se koalice shodla. Žel, jako vždy, ke škodě občanů.

Nastává však další otázka: Jak vysoké zápisné bude a koho se tato povinnost má dotknout? Zatím říká každý něco jiného. Podle Nečase to má být 3000 až 3500 korun. Vicepremiérka Karolína Peake předpokládá 2000 až 4000 korun (i z toho je názorně vidět, kam ve skutečnosti směřuje mediální hra věcí veřejných na toho „sociálně citlivého“ člena koalice). Navíc nemají podle dostupných zpráv ani jasno, koho všeho chtějí „zkasírovat“ – zda se to bude od září vztahovat jen nové studenty, nebo i na ty, kteří jsou už mají nějaké semestry za sebou. Vícekrát už jsem varovala, že složité je poplatek zavést, ale zvýšit jej – to už je velmi snadné. A navíc vláda velmi spěchá, aby to stihla už letos, ovšem o nějakém systému sociálních stipendií zřejmě vůbec ani neuvažuje.

Tento plán považuji za zcela nemravný. Při odírání středních a chudších vrstev je diskriminujícím faktorem, který znemožní studia nadaným mladých lidem z nepříliš zámožných rodin. A takových „díky“ současné vládě a její „škrtací“ politice valem přibývá.

Už Josef II. a Marie Terezie poznali, že vzdělání je dobré pro stát. Mít vzdělaný národ je víc než zlato a poklady světa, ale tohle je přece vláda „rozpočtové odpovědnosti“ a její prioritou je úplně něco jiného - proškrtat se v duchu přežilé a dávno nefunkční neoliberální doktríny až samé dno. Chudý, nevzdělaný a o svou práci se strachující člověk by měl být přece poslušnější.

KSČM opakovaně odmítá, aby se vysokoškolské vzdělání stalo výsadou bohatých, kteří si ho mohou zaplatit. Odmítáme, aby talentovaní lidé mohli dosáhnout vysokoškolského vzdělání jen za cenu zadlužování sebe i své rodiny! Školství, stejně jako zdravotnictví, by mělo být bez jakýchkoliv poplatků!

Na závěr nezbývá než dodat: Pokud si koalice zápisné ve sněmovně schválí, zavede další zákon, který bude nutné po příštích volbách co nejrychleji zrušit.

Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama