Ing. Alois Sečkár

Volby za námi, práce před námi...
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2016 4:34:00

Uctili jsme památku padlých při Pražském povstání

Uctili jsme památku padlých při Pražském povstání

Praha je plná pomníků a památníků Pražského povstání, které vždy počátkem května na památku výročí konce 2. světové války ožívají květinami a pietními shromážděními. Na některá místa z naší stále ještě nedávné historie se však neprávem zapomíná.

 To byl případ i Velkého háje v Krči, kde koncem války tábořila jednotka SS, jejíž příslušníci zajali a zastřelili pět revolučních bojovníků. Památník s jejich jmény (a ještě jedním, jehož nositel byl střelen hlídkou, když přeslechl výzvu k zastavení) sice stojí o pár set metrů dál na lépe dostupném místě u MHD Sulická, avšak skutečné místo, kde byli popraveni, dlouhá léta připomínal jen malý kříž na omšelém kusu betonu krčící se ukryt před zraky kolemjdoucích u plotu zdejšího Domova pro seniory.

Rozhodli jsme se tuto událost připomenout současným a budoucím generacím důstojněji. Už v roce 2015 jsme na místo umístili provizorní desku, letos jsme vyrobili plnohodnotnou kamennou desku se jmény padlých. Potěšilo nás zjištění, že ještě před námi přinesl někdo na místo žlutou papírovou květinu, což se v minulých letech nedělo. Vzpomínky na místo se tedy podařilo obnovit.

Máte i ve svém okolí kus zapomenuté historie, který by stálo za to vzkřísit? Napište nám o něm.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama