Ing. Alois Sečkár

Volby za námi, práce před námi...
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.07.2016 12:27:58 - D. Šach

Referendum

V referendu jsme se vyslovili pro vstup do EU. Nepotvrzuje se tedy jen to, že referendum není zas až takový zázrak? A co přímá volba prezidenta. Společnost za posledních 25 nebyla rozdělena tak jako nyní.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.07.2016 19:34:15 - Ing. Alois Sečkár
Dobrý den,

na tom je nejzajímavější, že tehdejší referendum o vstupu nikdo nezpochybňoval. Nikdo netvrdil, že lidé jsou moc hloupí a moc omezení, než aby rozhodovali o tak důležitých věcech. Mě spíš přijde zvláštní to dvojité myšlení, že referendum ano, když dopadne podle našeho, ale rozhodně ne, pokud hrozí, že by dopadlo jinak, než chceme.

Ten předěl ve společnosti nejvíc vytváří škatulkování lidí na ty "chytré" (kteří mají správné názory) a na "hloupé" (kteří mají názory opačné). A dělají to i politické špičky a novináři v hlavních médiích, takže se z toho stává společenská norma.

Chyba podle mého vůbec není v referendech ani v demokracii obecně (ostantě jak může tentýž člověk, který nemá rozhodovat v referendu, volit své zákonodárce? vždyť to ani nemá žádnou vnitřní logiku), ale v tom, že část lidí se snaží prosadit své představy všem ostatním navzdory. Skutečně fungující demokracie by si měla voliče vážit, nikoliv z něj dělat pomalu nesvéprávného idiota. A tento způsob myšlení přichází právě z Bruselu.

Líbilo se mi, jak to stále ještě funguje v Británii. Cameron byl velkým odpůrcem odchodu VB z Unie. Ale když hlasování dopadlo opačně, řekl jasně, že vůle britského lidu je příkaz, který musí být splněn a dal jasně najevo, že nebude žádné revokování či opakovené hlasování, aby to dopadlo "dobře". A nová premiérka May je na tom podobně - sama zastávala setrvání v EU, ale nyní udělá vše pro to, aby odchod proběhl zdárně a co nejlépe pro Británii. Tak to má být. U nás to neumíme. Respekt k výsledkům hlasování lidí (ať už jde o referenda, nebo i o samotné volby) a k vítěznému protivníkovi je obecně dost malý. Ale já si myslím, že se to prostě musíme časem naučit, ne před tím utíkat omezováním třecích ploch.

Masaryk říkal, že demokracie je diskuse. Diskusi je třeba vést a posléze nechat lidi rozhodnout. Ono je to nakonec jedno, jestli to bude přímo v referendu a nebo nepřímo ve volbách tak, že budou víc a víc voleni ti politici, kteří budou prosazovat, co lidi skutečně chtějí. U voleb je sice větší šance to oddalovat, protože volební klání je o aktuálních emocích a ty můžou být jiné než přání v té které konkrétní otázce, ale pokud se má něco stát, protože si to většina veřejnosti přeje, tak se to stejně dřív nebo později stane.


S pozdravem,
Sečkár