Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2010 18:04:00

Barták by měl své plány konzultovat s politiky

Barták by měl své plány konzultovat s politiky

Česká republika by se měla zapojit pouze do protiraketové obrany NATO.

Po zrušení výstavby amerického radaru v brdských lesích a o změně koncepce protiraketové obrany USA (PRO USA) jednal ministr obrany M. Barták na summitu o jaderné bezpečnosti s americkou stranou o zapojení ČR nového systému PRO USA. Podle ministra by u nás mohly být umístěny části systému včasného varování před eventuálním raketovým útokem.

Zároveň pan ministr jménem České republiky vyslovil nesouhlas s radikálním stahováním amerických taktických nukleárních zbraní z ostatních zemí NATO. Obě informace spolu souvisejí, protože ukazují na neschopnost či spíše neochotu současné vlády komunikovat o těchto vysoce odborně bezpečnostních a zahraničních otázkách v poslanecké sněmovně. A to přesto, že ví o rozdílných stanoviscích jednotlivých politických stran.

Američané plánovali vybudovat radarovou základnu. Přesto, že levice a drtivá většina občanů naší země byla proti, pravicová Topolánkova vláda sklidila málem mezinárodní ostudu v průběhu ratifikačního procesu. Jedním z požadavků oponentů PRO USA bylo, že není součástí protiraketové obrany NATO. Nová americká administrativa tyto plány nakonec zrušila s tím, že je nutno vybudovat nový, mobilnější a schopnější systém.

Pokud dnes hovoří pan ministr Barták o připravenosti ČR k zapojení do systému sdílení dat z velitelských a pozorovacích prvků PRO USA, pak by měl toto stanovisko konzultovat s politiky napříč politickým spektrem. Zároveň by neměl těsně před parlamentními volbami cokoliv slibovat. Naopak by měl zdůraznit požadavek naší země na začlenění nového amerického systému  PRO do systému PRO NATO. Zejména v době probíhající diskuse o nové strategii Severoatlantické aliance. Další ostudu u svých zahraničních partnerů si Česká republika a zejména její občané opravdu nezaslouží.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama