Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2010 8:49:00

Do daňového ráje, nebo do Evropy

Do daňového ráje, nebo do Evropy

Pravice zapomíná, že krizi způsobily pravicové vlády tím, jak snižovaly daně a lhaly.

Ostrá předvolební kampaň české pravice se opírá pouze o jedno základní ekonomické téma. A tím je zadlužování České republiky. Přitom se straší Řeckem, Portugalskem či Španělskem. Jaksi mimochodem pravice zapomíná, že do problémů je přivedly pravicové vlády tím, jak snižovaly daně a lhaly. Připomíná mi to paralelu páně Kalouska, který zapříčinil spolu s Topolánkovou vládou nejvyšší dluh ČR v její novodobé historii, ale najednou má to nejlepší řešení na řešení ekonomické krize a na snížení státního dluhu. Již se tolik nehlásí k tomu, že  za vlády ČSSD byl veřejný dluh pod 3% HDP a nyní dosahuje téměř 7% HDP.

Daně nejsou překážkou růstu, daně jsou jeho podmínkou. Tedy takové daně, které zajistí fungování všech institucí a procesů nutných pro kvalitní podnikatelské prostředí. Vždyť cílem hospodářské politiky každého státu je přispívat k hospodářskému růstu, k růstu životní úrovně každé domácnosti a k příznivějšímu podnikatelskému prostředí. Příznivé podnikatelské prostředí je pravicovými ekonomy, politiky a médii ztotožňováno téměř výhradně s daňovým zatížením. Daně korporátní údajně snižují investiční schopnost a daně personální zvyšují cenu práce. The World Competiveness Scoreboard sleduje investiční atraktivnost ve všech zemích. A ejhle zde je Česká republika až na 32 místě. A to nejen za USA, ale i Dánskem, Holandskem, Švédskem, Rakouskem či Německem. Proč je tomu tak, když v těchto zemích je míra zdanění daleko vyšší než v naší zemi? Nebo je to trochu jinak a mnohem důležitější roli hrají jiné faktory?

Investiční atraktivnost zahrnuje nejen celkovou míru zdanění, ale i kvalitu infrastruktury, sociální smír ve společnosti, kvalifikaci pracovní síly, kvalitu a dostupnost zdravotní péče, koupěschopnost domácích obyvatel či funkční a nezkorumpovanou státní a veřejnou správu. Většinu těchto nákladů nesou veřejné rozpočty a zdroje ze solidárního pojištění. Jestliže výše uvedené faktory investiční atraktivity mají evidentně větší roli než výše daňové sazby, je nutno stanovit daně tak, aby tyto náklady, při nezbytné efektivitě a úspornosti, pokryly.

Takže je otázkou, zda se ČR po volbách přiřadí spíše k zemím řazených do daňových rájů, kde je nízké zdanění, ale budoucí ekonomický vývoj velmi nejistý. Nebo půjde standardním demokratickým a hospodářským vývojem států západní Evropy, kde vyšší daně stimulují investiční atraktivitu a zvyšují životní úroveň drtivé většině obyvatel.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama