Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2021 12:07:23

Dvojí metr

Dvojí metr

Otázka priorit ve volebních programech je vždy ošidná. Nicméně jistě existují priority samotných občanů. Proto je třeba, aby si občané položili otázku: Komu ku prospěchu a aby si na ni sami odpověděli...

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Blížící se volby pomalu, ale jistě poodkrývají skutečné záměry politických stran. A že je čas předvolební, pak na nás chrlí rozliční populisté návrhy řešení problémů, které buď nejsou reálně realizovatelné, nebo nejsou kryté na straně příjmů. Zároveň se projevuje dvojí metr ve vztahu k rozličným voličským skupinám či v protlačování programových priorit.

Zároveň však politici odhalují skutečné priority jejich politiky a to by mělo voliče zajímat. Vezměme to od ODS, která kritizuje zvyšování minimální mzdy a platů ve veřejném sektoru, ale namísto toho chce zvýšit rozpočet obrany na 2% HDP. Pak je tu SPD, která by populisticky přidávala všem, ale hlavně by chtěla referendum o vystoupení ČR z EU a NATO. Přitom by tímto krokem ohrozila nejen bezpečnost České republiky, ale zejména životní úroveň našich občanů.

Sociální demokraté se snaží společně s odbory posílit příjmy domácností, ať již zvyšováním penzí či platů. Vždyť v naší zemi je dnes jedna z nejvyšších inflací a očekává se další zdražování energií a tím porostou ceny všeho zboží a zejména náklady na bydlení. To vládní ANO 2011 nechce tolik přidávat na penze a na platy, zato chce zavádět bonusy na placení energií pro ty nejchudší. Zdá se mi to poněkud nesystémové, protože za zavádění další sociální dávky byla vždy kritizovaná levice a nikoliv pravicoví politici.

A ve svém výčtu předvolebních slibů či konkrétních návrhů bych mohl pokračovat. Namísto toho však uvedu, co bude muset řešit budoucí vláda, ať bude jakákoliv. Za prvé konsolidaci státního dluhu a to se neobejde bez zvyšování daní a snižování státních výdajů. Ovšem tento fiskální mix bude mít rozmanitou tvář podle toho, kdo tu vládní zodpovědnost bude mít.

Druhým problémem je drahé a nedostupné bydlení a zejména náklady na bydlení. Tady se bude muset vláda vypořádat s ideologií obnovitelných zdrojů a elektrizace společnosti. Ta totiž znamená vyšší spotřebu elektrické energie, které bude nedostatek. A tím cena poroste.

A třetím problémem jsou stále nízké penze, mzdy, platy, a tím i příjmy domácností. To má negativní dopady na kvalitu života, na domácí spotřebu a konečně na příjmy veřejných rozpočtů. Řešení nejsou jednoduchá, proto je třeba bedlivě politikům naslouchat a číst v programech politických stran mezi řádky.

Schválně jsem uvedl pouze tyto tři problémy, které podle mého názoru tíží a budou tížit naše spoluobčany. Zároveň upozorňuji na dvojí metr politiky některých populistických a pravicových stran. Možná, že podle některých je třeba se vrátit na náš malý český dvoreček a tím se vše vyřeší. Ne, zpátky do Kocourkova se mi opravdu nechce, zejména s ohledem na naši mladší generaci a na budoucnost České republiky. Stačí si vzpomenout na rozkrádání v devadesátých letech minulého století a na zpackanou privatizaci v podání české pravice.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama