Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2010 15:41:00

Hotelová ubytovna, nebo tunel do státní kasy?

Hotelová ubytovna, nebo tunel do státní kasy?

Stává se pravidlem, že ministerstvo obrany nemá šťastnou ruku ve svých akvizicích.

Stává se pravidlem, že ministerstvo obrany nemá šťastnou ruku ve svých akvizicích. A nejedná se pouze o nákupy nadbytečných L-159 ALCA či tanků T-72 či nepotřebných LOV Dingo či transportních letounů CN-295. Ale teď se ukazuje, že resort plýtvá i jinde. Příkladem je nejdražší ubytovna v ČR, která bude součástí ÚVN v Praze. Má ubytovat 240 zdravotních sester a za 25 let zaplatí stát v rámci projektu PPP 5,5 miliardy korun. Takže jedna noc vyjde na 2511 Kč na osobu. A to prosím je cena bez provozních nákladů a spotřebovaných energií.

Fischerova vláda tuto akvizici schválila těsně před volbami s tím, vítězné konsorcium Prague Military Hospitál Concession podle TV NOVA, ještě nedávno sídlilo v likusáku s prodejem párků. A podle dříve zveřejněných informací měl původní projekt na ubytovnu stát 750 miliónů korun. Na rozdíl od výstavby Aquaparku v Uherském Hradišti, kde se výsledná cena investice snížila z původních 380 milionů o téměř třetinu, zde se naopak zvýšila cena stavebních prací údajně z důvodu navýšení požadavků MO.

Armáda ČR si metodu PPP (partnerství se soukromým resortem) pochvaluje, prý jim zaručí úsporu stovky milionů korun oproti tradiční veřejné zakázce. Jsem přesvědčen, že tomu tak není a že se jedná o tunel do státní kasy. Velmi nejasná je totiž nejen vlastnická struktura firmy, která zvítězila, ale i firem, které mají danou ubytovnu čtvrtstoletí provozovat. Vítězem je totiž konsorcium firem, většinou neznámých a s podezřelou vlastnickou strukturou. Však také ministr financí Janota se od této zakázky veřejně distancoval a svalil odpovědnost na současného ministra obrany M.Bartáka.

Zajímala by mne reakce pana současného odcházejícího premiéra  J.Fischera, ale i nově designovaného předsedu vlády P.Nečase na tento kontrakt v době, kdy obě vlády plánují na rok 2011 třetí nejvyšší deficit státního rozpočtu ve výši 135 miliard Kč. Zdá se mi, že v tomto případě platí staré osvědčené: Kážou vodu, ale sami pijí víno.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama