Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2012 18:00:00

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva

Přes všechny politické turbulence, které otřásají zejména důvěrou široké veřejnosti vůči politickým stranám i demokratickým institucím, se přesto objevují i normální zprávy.

Tou špatnou je sdělení Světového ekonomického fóra (WEF), že si naše země pohoršila o jednu příčku v žebříčku konkurenceschopnosti. Roční propad z 38. na 39.místo je špatnou vizitkou Nečasovy vlády a zejména ukazuje na systémové problémy české státní hospodářské politiky. Prostě se ukazuje, že sázka na snižování zadlužování pouhým zdražováním a rozpočtovými škrty je mylná. Že schází opatření k posílení konkurenceschopnosti naší vědy, výzkumu, výroby a prodeje. Schází kvalita vzdělání a podpora exportu.   Ale abychom nebyli nositeli pouze špatných zpráv, na to nám opravdu stačí české sdělovací prostředky, dnes se Česká republika oficiálně stala evropským centrem satelitní navigace. Otevřelo se totiž ústředí Evropské kosmické agentury pro program Galileo (GSA). Završilo se několikaleté úsilí diplomatů a zejména odborníků, které by právě mělo podpořit konkurenceschopnost Evropské unie na poli satelitní navigace. Cílem GSA je vytvoření ekvivalentního systému k americkému GPS (Global Positioning System).   Obě zmiňované zprávy mají něco společného. Tím je srovnávání konkurenceschopnosti ve světovém měřítku. V jednom případě „dohání“ evropská technika schopnosti USA. V tom druhém ztrácí česká ekonomika zejména v oblastech kvality vzdělání, podpory vědy a výzkumu, vysoké míry korupce, předvídatelností daní a přebujelé byrokracie. Každodenní realita ukazuje, že namísto přijetí a aplikování Strategie konkurenceschopnosti ČR, kterou připravila Národní ekonomická rada vlády (NERV), se vládou provozuje nekoncepční, nekoordinovaná a zejména špatná  hospodářská politika, která této zemi převážně škodí. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama