Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2011 10:35:20

Jedna věc je odhalit škodu, druhá věc je někoho potrestat

Jedna věc je odhalit škodu, druhá věc je někoho potrestat

Ministerstvo obrany na základě auditu odhalilo celkem 54 podezřelých zakázek se škodou 100 milionů korun.

Jedná se zejména o zakázky u Správy vojenského bytového fondu (SVBF) a vojenských ubytovacích správ. Údajně každé páté výběrové řízení nevyhrála nejlevnější zakázka. SVBF vypsala v roce 2009 jedenáct zakázek za 442 milionů korun. Většinou vítězily nejdražší nabídky, kdyby úředníci vybraly ty nejlevnější, pak by MO ušetřilo 100 milionů.

Tento případ ukazuje na neskutečné plýtvání penězi daňových poplatníků. A to ještě MO neprovedlo audity u těch největších a mediálně propíraných vojenských nákupech. Zajímavější na případech úklidových firem je jejich personální provázanost. Pak se nelze divit, že vítězové úklidových služeb firmy Staeg či Gelst se posléze navzájem podporují jako subdodavatelé. Přitom personálně či lokálně jsou firmy velmi spřízněné.

Jedna věc je odhalit škodu a druhá věc je někoho potrestat. Pan ministr obrany by měl jasně říci, kolik trestních oznámení podal a kolik úředníků z SVBF bylo propuštěno. Tento případ je však pouze špičkou ledovce různých klientských struktur, které zneužívají svých známostí
a vlivu při zadávání armádních zakázek.

Netransparentnost a neefektivita vynakládaných peněz zřetelně ukazuje, jak prohnilý je akviziční systém na ministerstvu obrany. Chci dodat, nejen na tomto ministerstvu. Takže pánové ministři, propříště nenavrhujte škrty, které ohrožují budoucí prosperitu země a životní úrovně obyvatel. Zameťte si před vlastním prahem a zejména zacpěte díry, kterými odtékají tolik potřebné finance. Ať již formou korupčního jednání či klientelismu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama