Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2010 14:03:00

Koho se zastává ODS a poslanec Jaroslav Plachý

Koho se zastává ODS a poslanec Jaroslav Plachý

Stalo se pravidlem, že přes sliby ODS, že povede férovou a neútočnou předvolební kampaň, poslanec J.Plachý na stránkách DDK útočí a útočí.

Tentokrát si vzal na mušku sliby ČSSD a zejména jeho předsedy J.Paroubka na zrušení zdravotnických poplatků, zvýšení mateřské a na úhradu nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Dokonce hovoří o sobecké asociální politice sociální demokracie a tvrdí, že z těchto slibů nic nebude.

Chci kolegovi z ODS a všem spoluobčanům připomenout slib, který dala pravice a její předseda M.Topolánek občanům ČR ve Smlouvě ODS s občany v červnu 2006. Například že daně klesnou 100% daňových poplatníků, že daňové přiznání bude na jednom listě, že úpravy DPH nepoškodí žádnou skupinu obyvatel, že zastaví snižování životní úrovně důchodců a že finanční spoluúčast ve zdravotnictví se nebude povinně zvyšovat.

Nic z toho, co ODS slibovala před volbami 2006 nesplnila. Naopak, svojí politikou zadlužila tuto zemi o dalších 350 miliard korun, zavedla regulační poplatky ve zdravotnictví a prohloubila korupční prostředí v České republice. Ale co je nejdůležitější je skutečnost, že ODS hodlá sama zvyšovat deficit v roce 2010, a to přesto, že poslanec Plachý hovoří o opaku.

Nejprve senátoři ODS navrhovali snížit spotřební daň u piva, což by vedlo k výpadku příjmu státního rozpočtu o 1 miliardu korun. Dále ODS populisticky navrhla zrušit koncesionářské poplatky za českou televizi a český rozhlas s dopadem na rozpočet mínus 8 miliard korun. Podobný návrh na snížení DPH u některých služeb by snížil příjem státu o 4 miliardy korun.

O návrzích ODS zvyšující deficit státního rozpočtu o 13 miliard pan poslanec záměrně mlčí.

Taktéž není pravda, že zmiňované návrhy z dílny ČSSD zatíží státní rozpočet 60 miliardami. Peněžitá pomoc v mateřství bude stát rozpočet v roce 2010 pouze 750 milionů korun, jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 6 miliard bude hrazen z dividend, jenž stát shromažďuje na mimorozpočtovém účtu, obnovení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci zatíží rozpočet do 3 miliard korun a bude částečně řešen zvýšením daňové progrese  u příjmů nad 1,2 mil.Kč ročně.

Pozastavení prodeje státních dluhopisů nebylo z důvodu nezájmu investorů, jak tvrdí J.Plachý, ale z technických důvodů. Strašení Mezinárodním měnovým fondem v době, kdy ČR má jedno z nejnižších zadlužení mezi zeměmi EU je spíše šířením poplašné zprávy.

Taktéž Topolánkova vláda padla nikoliv díky opozici, která nedůvěru opakovaně iniciovala, ale díky bývalým poslancům vládní koalice, kteří již této vládě přestali důvěřovat.

Je legitimní, když se politická strana snaží prosadit v Parlamentu ČR svůj volební program. ODS však namísto politického boje zvolila formu obstrukce a destrukce činnosti poslanecké sněmovny. A vůbec ji nezáleží na politické kultuře či normálnímu fungování parlamentní demokracie v ČR. Tím se ODS notně přiblížila ke Sládkovým republikánům.

Závěrem chci položit panu kolegovi jednu otázku, týkající se pravicové reformy důchodového systému. Pokud chtějí zavést opt-out, který vyvede ročně z průběžného důchodového systému 40 miliard korun, kde konkrétně vezme ODS peníze ze státního rozpočtu na dorovnání tohoto důchodového schodku? Tak jaké a hlavně čí zájmy hájí česká pravice a poslanec Plachý?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama