Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2010 19:02:00

Na rozšiření mise schází peníze i vybavenost

Na rozšiření mise schází peníze i vybavenost

K návrhu na navýšení českých vojáků v Afghánistánu.

Pan ministr obrany M.Barták jednal v USA o navýšení českých vojáků v Afghánistánu. Dokonce tvrdí, že současný kontingent lze navýšit až na 800 vojáků. Dokonce kritizuje nesouhlas ČSSD s vysláním dalších 55 vojáků, které navrhla vláda J.Fišera. Údajně tato pozice oslabuje českou pozici v mezinárodních silách.

Chci nejprve připomenout panu ministrovi, že poslanecká sněmovna odsouhlasila pro tento rok účast 535 vojáků v silách ISAF v Afghánistánu. Pan ministr by měl jasně veřejnosti i našim zahraničním partnerům říci, kolik osob z tohoto počtu je v současné době v Afghánistánu k dispozici. Podle mých informací je to kolem 450 osob. Pokud je to pravda, pak je logickou otázkou, proč pan ministr navrhuje další posílení našich jednotek v ISAF.

Druhou otázkou, na kterou by pan ministr Barták měl zodpovědět je, zda Armáda České republiky je vůbec schopna vyslat dalších 265 vojáků (do počtu 800). Jedná se nejen o finanční prostředky, které díky netransparentním akvizicím v resortu scházejí, ale zejména o připravenost vojáků a jejich odpovídající technické vybavení pro tak náročnou misi. Osobně jsem přesvědčen, že takovéto nesplnitelné sliby daleko více poškozují Českou republiku, než nesouhlas sociálních demokratů s dalším navyšováním našich sil a prostředků v ISAF.

Zdá se, že nastala doba, aby se česká politická reprezentace shodla na tom základním. A to podle jakých kritérií a okolností se bude rozhodovat o dalším prodloužení působení našich sil a prostředků či o stažení jednotlivých kontingentů v misi ISAF. Zvláště v případě setrvale špatného vývoje v Afghánistánu by bylo poctivé vůči našim aliančním partnerům i afghánské vládě mít předem definované podmínky pro eventuální stahování našich vojáků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama