Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2011 12:49:00

Nekoncepčnost a záplatování české armádě nepomůže

Nekoncepčnost a záplatování české armádě nepomůže

Tak jsme se dozvěděli, že ministerstvo obrany chce obnovit odvody branců. Údajným důvodem jsou zastaralé mobilizační zákony, které zužují řady záložáků.

Chtěl bych připomenout, že již drahně let upozorňuji na špatnou personální politiku ministerstva obrany a dlouhodobé neřešení problémů aktivních záloh.

Podle stále platné koncepce výstavby profesionální armády má mít Armáda České republiky v cílovém stavu 36 800 osob, z toho 26 200 profesionálních vojáků, 8 800 občanských zaměstnanců a 1800 čekatelů (studentů). Chci připomenout, že pokud v roce 2005 měla AČR 36 524 osob pro letošní rok je plánovaný počet toliko 29 320 osob, z toho 21 309 vojáků, 8 011 občanských zaměstnanců a 937 čekatelů.

Z těchto čísel je zřejmé, že se naší armádě dlouhodobě nedaří naplnit počty zejména profesionálních vojáků a také studentů – čekatelů. Připočteme-li k tomu neustále rostoucí věk našich vojáků, nevhodnou hodnostní i profesní strukturu a negativní demografický vývoj v zemi, pak musí být každému jasný hlavní důvod pro tento návrh pana ministra obrany.

Podobný vývoj má početní stav aktivních záloh. Zrušení povinné branné povinnosti, neřešení problematiky činnosti aktivních záloh zejména podmínek pro uvolňování záložáků z jejich zaměstnání a nedostatečný důraz na potřebnost aktivních záloh ze strany AČR dochází k postupnému snižování počtu záložáků. Pokud v roce 2005 bylo u aktivních záloh 1134 osob, pak v minulém roce to bylo pouze 886 osob.

Rozumím snaze o jistou modernizaci mobilizačních zákonů z důvodu změn, které se udály po zahájené reformě AČR, nicméně záplatování scházejícího počtu a profesí profesionálních vojáků aktivními zálohami či jednorázovými odvody je nekoncepčním řešením. Jediným možným řešením je personální stabilizace a takové legislativní změny, které zatraktivní vojenské povolání a umožní transparentní profesní a kariérní růst každého prosionálního vojáka české armády.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama