Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2012 19:37:00

O co jde ve válce žalobců?

O co jde ve válce žalobců?

Po nástupu ministra J.Pospíšila a odvolání vrchního státního zástupce Vl.Rampuly mnozí věřili, že dojde k morální očistě státního zastupitelství a k tomu, že korupční a hospodářské kauzy nebudou zametány pod koberec.

Veřejnost však zapomněla, že politický vliv na orgány činné v trestním řízení bude velmi těžké zrušit či výrazně omezit. Stačí si připomenout politické hrátky Věcí veřejných kolem nového policejního prezidenta P.Lessyho či vytvoření nových politických pozic pro K.Peake a R.Johna z VV. Taktéž se pozapomnělo, že i uvnitř samotné ODS zuří personální válka, zejména mezi příznivci P.Nečase a I.Langera.

Poslední události ukazují, že dochází uvnitř vládní koalice k přesunu vlivu na orgány činné v trestním řízení, zejména na státní zastupitelství. Navrátivší se vrchní státní zástupce podal trestní oznámení kvůli „noční špionáži“ batůžkářů v kanceláři náměstka Grygárka. A to zřejmě na svého předchůdce St.Mečla. Nejvyšší státní zástupce naopak obvinil Rampulu z maření vyšetřování. Aby toho nebylo málo, R.Johnem byl svolán mimořádný Výbor pro bezpečnost , který měl poodkrýt prověrku mimořádného dohledu Vrchního státního zastupitelství na Městském zastupitelství v Praze dne 6.2.2012. To, že se pan předseda John poněkud ztrapnil není tak podstatné. Podstatné je, že existuje otevřená válka státních zástupců a snaha o politické ovlivňování vyšetřovaných kauz.

V neposlední řadě Policie ČR šetří, zda ministr J.Pospíšil a nejvyšší státní zástupce P.Zeman nezneužili své pravomoci při pověřování vrchního státního zástupce v Praze. A k tomu existuje pikantní informace, že paní vícepremiérka a ministryně pro boj s korupcí si již loni zadala právní analýzu právě k postupu pověření St.Mečla. Sama sice popírá, že by analýza stála za trestním oznámením, ale tomu snad již nevěří ani vrabci na střeše Úřadu vlády ČR. V médiích se spekuluje, že ministr spravedlnosti stojí na straně I.Langera a že tím, jsou jeho dny sečteny. O tom svědčí i informace ze zasedání vedení ODS a vyjádření pana premiéra.

Pokud je pravdou, že ministr J.Pospíšil bude odvolán a na jeho místo nastoupí K.Peake z VV, pak bude zřejmé, o co jde ve válce žalobců. Zřejmě se vláda hodlá řídit návodem kauzy J.Čunka a osvědčené praxi zasahování do činností státního zastupitelství a bude se snažit „urovnat“ trestní stíhání předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných V.Bárty. Můžeme se nadít i dalších trestních oznámení a šetření, za účelem politické diskreditace hlavních aktérů sporu. Politická vyjádření cituji: Na státním zastupitelství nastal globální chaos, buď zůstane Rampula nebo já, míněno Pospíšil, nemohou hrát hru na ty hodné a zlé, tyhle vyhodíme, tihle tady zůstanou, hrozí válka v justici a je to válka gangů, svědčí o skandálním zasahování vládních politiků do nezávislosti státního zastupitelství.

Namísto zvyšování důvěry veřejnosti v orgány činné v trestním řízení se ukazuje pravý opak. A to je opravdu vysvědčení, které by mělo s trochou nadsázky současnou vládu konečně nechat propadnout. Jsem zvědavý, zda tato česká Gorila pohne nezávislými sdělovacími prostředky. A budu napjatě sledovat, jakým směrem a zda vůbec se posune vyšetřování největších kauz v naší zemi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama