Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2010 20:04:48

ODS hájí bohaté na úkor ostatních

ODS hájí bohaté na úkor ostatních

Rozdílnost politiky ODS a ČSSD.

Obě nejsilnější politické strany mají největší zodpovědnost za vývoj demokracie v České republice. Zároveň však mají diametrálně odlišný program pro řešení dopadů celosvětové hospodářské krize a neustále se zvyšujícího zadlužení naší země. Obě strany také předložily veřejnosti návod řešení ke konsolidaci veřejných financí a ke stabilitě státního rozpočtu.

Rozdílnost politiky pravicové ODS a levicové ČSSD se zřetelně ukazuje na plánech na záchranu veřejných financí. Zatímco občanští demokraté hledají úspory ve krácení sociálních dávek, ve snížení přídavků na děti a v podporách nezaměstnaným, ve vyšší spoluúčasti pacientů na zdravotní péči, ve snížení zdravotního pojištění za státní pojištěnce a v důchodové reformě, počítající s tzv. opt-outem, sociální demokraté hledají nové příjmy v zavedení spravedlivějšího progresivního zdanění, zvýšení sociálního a zdravotního pojištění u OSVČ a zvýšení zdanění firem o 2%.

ČSSD si uvědomuje, že zárukou pozitivního vývoje naší společnosti je zachování sociálního smíru.A to se nemůže obejít v ochraně potřebných, sociálně slabých, důchodců a rodin s dětmi. Naopak Topolánkova reforma a Julínkovy poplatky jasně ukázaly, kterým směrem se hodlá česká pravice nadále ubírat. Obě politické strany se shodují na snížení provozních výdajů státu, a to přes 20 miliard korun ročně.

Je legitimní, že každá politická strana hájí svým volebním programem jistou část populace. ODS hájí vysoce příjmové občany, podnikatele a firmy, a to právě na úkor ostatních. Neustálé snižování přímých daní vede k "daňovému ráji" pro bohaté a ke snižování příjmů veřejných rozpočtů. Tím dochází k omezování veřejných služeb, a to nejen co do kvality, ale zejména v jejich dostupnosti pro širokou veřejnost. Zavádí se větší spoluúčast občanů a rušené veřejné služby musejí občané platit přímo.

ČSSD hodlá omezit provozní výdaje a bojovat proti korupci ve veřejných zakázkách na straně výdajů, na druhou stranu si uvědomuje nutnost navýšit i příjmovou stránku rozpočtu. Bez těchto opatření by nebylo možno snížit deficit veřejných rozpočtů v roce 2013 pod 3% HDP. Škrtání sociálních dávek o 16 miliard ročně, tak jak to navrhuje ODS, ohrozí sociální systém v zemi a výrazným způsobem sníží solidaritu mezi občany České republiky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama