Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2015 19:23:29

Pan starosta má pravdu, většina rozhoduje. Otázkou je, jaká.

Pan starosta má pravdu, většina rozhoduje. Otázkou je, jaká.

Zákon o obcích č.128/2000 Sb. zřizuje minimálně dva výbory zastupitelstva (finanční a kontrolní) a komise rady města, které jsou iniciativními a poradními orgány

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Jejich složení je zodpovědností rady, ovšem při obsazování předsedů musí dbát jeho odbornosti, kterou předepisuje § 122 zákona. Před komunálními volbami, ostatně tak jako vždy, většina kandidujících stran a hnutí hovořila o transparentnosti a o nutných změnách na radnici. Nicméně po volbách se k těmto svým závazkům nějak nehlásí a naopak pokračují v tradici ignorace výsledků voleb. Příkladem může být obsazování komisí rady města.

Pro připomenutí chci sdělit, že současné složení radniční koalice spočívá v ODS, KDU-ČSL, KRUH-ZVUK, TOP 09 a dva nezávislí, původně zvolení za ZH. Z toho vychází počet zastupitelů koalice na 15, zatímco opoziční ČSSD, ANO 2011 a KSČM disponují toliko 12 zastupiteli. Problém je ovšem v tom, že dva nezávislí zastupitelé reprezentují 6,97% hlasů, které obdrželo hnutí ZH, přitom toto hnutí se distancovalo od současné radniční koalice. Takže oba dva nezávislí, kteří ve volbách společně získali toliko 0,74% hlasů z celkových hlasů pro ZH, přinášejí pro nechtěnou radniční koalici navíc 6,23% hlasů.

Rada města stanovila, že nebude respektovat výsledky voleb a že složení komise v počtu 9 členů bude šest pro koalici a 3 pro opozici. Nicméně správně by mělo být složení téměř půl na půl, maximálně v poměru 5 ku 4 tak, jak tomu je ve výborech zastupitelstva města. Připomínám zároveň, že předsednictví komisí připadlo pouze zástupcům radniční koalice. Takže pravdu má pan starosta, který řekl, cituji: Veškeré závěry vyplývající z jednání komisí jsou podřízeny většinovému názoru, takže o nějaké diskriminaci nemůže být řeč. Tady bych s panem starostou souhlasil, pokud by ovšem byly plněny dvě základní podmínky.

Tou první je splnění slibu, že v komisích budou najmenováni i odborníci z řad široké veřejnosti, a to proto, aby doporučení komise byla odborně zdatná a méně politická. Tady je nutno dodat, že toto respektuje pouze Komise pro architekturu a regeneraci MPZ, která si přizvala mimo nominovaných dvě odbornice.

Tou druhou podmínkou je, že složení komise bude odpovídat výsledkům voleb, což pravda není. Prostě proto, že bude velmi snadné přehlasovat jakýkoliv názor z opozičních řad. Přitom při rozhodování zastupitelstva města se předkládají doporučující stanoviska komisí, včetně rozdělování dotací a grantů či preferování investičních staveb.

Ptám se zástupců radniční koalice, kdeže loňské sliby jsou. Kde je ta deklarovaná změna politiky vůči opozici a proč nejsou brány hlasy občanů města pro opoziční strany na stejné úrovni, jako hlasy získané radniční koalicí. Začátek vládnutí této koalice vzniklé na dvou přeběhlících z řad ZH opět není dobrý. To opravdu bude chtít koalice po opozici vlídné zacházení a spolupráci, když nerespektuje výsledky komunálních voleb? Odvolání se na koaliční dohodu je ze strany pana starosty opravdu alibistické a účelové. A to zejména proto, že ODS má nejvíce předsedů těchto komisí. Hlavně, že má radniční koalice zaručeno, že komise nebudou mít odlišné stanovisko jak vedoucí představitelé města.    

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama