Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2012 10:22:00

Podobnost Gorily s Kubiceho zprávou čistě náhodná?

Podobnost Gorily s Kubiceho zprávou čistě náhodná?

Jako člen Výboru pro obranu a bezpečnost jsem se v roce 2006 účastnil projednávání takzvané Kubiceho zprávy.

Zprávy, vypracovanou policisty z ÚOOZ a popisující propojenost některých politiků z vybraných politických stran s organizovaným zločinem. Tehdy nebylo náhodou, že tato zpráva se objevila těsně před parlamentními volbami a zasáhla do volebního výsledku. Volby sice těsně vyhrála ČSSD, ale vládu sestavila pravice v čele s ODS a přeběhlíky. Po bitvě je každý generál, nicméně jsem přesvědčen, že Kubiceho zpráva zamíchala s důvěrou veřejnosti. A v to neprospěch sociální demokracie.

V současné době je politickým tématem nadcházejících předčasných voleb na Slovensku spis tajné služby s krycím názvem Gorila. Materiál popisuje vliv finanční skupiny Penta na slovenské politiky a tamní privatizaci. Ještě nedávno slovenská média bagatelizovala zveřejněné informace, které jim předal novinář T.Nicholson. Dnes se kauza vyšetřuje a veřejnost žádá potrestání viníků, odchod zkorumpovaných politiků a posun termínu předčasných voleb. Již dnes je zřejmé, že kauza výrazně zasáhla do předvolebního boje a že významně ovlivní výsledek voleb na Slovensku.

Zdá se, že podobnost Kubiceho zprávy a Gorily není náhodná. Obě kauzy vycházely z informací, které byly součástí vyšetřovacích spisů či spisů zpravodajských služeb. Obě zprávy byly předloženy veřejnosti těsně před volbami s cílem zdiskreditovat vybrané politiky a politické strany. Obě zprávy provázelo a provází řada spekulací, hypotéz i neobjasněných informací.Vyšetřování Kubiceho zprávy skončilo ve ztracenu a nikdo za ni nebyl obviněn Kauza prostě vyšuměla a jen občas je některými politiky či médii připomínána.

Kauza Gorila je vyšetřována a pan ministr vnitra veřejně vyhlašuje, že ji dořeší ještě do předčasných voleb, aby nemohla být zametena pod koberec. Nicméně se obávám, že spis nebude do voleb vyšetřen a celá kauza zmizí z povrchu světa. Podobně jak tomu bylo i v případě méně slavné české zprávy. Nasvědčuje tomu i soudní rozhodnutí zastavit vydání knihy T.Nicholsona. Je jen otázkou, nakolik a jakým způsobem ovlivní volby a povolební vyjednávání.

Je však třeba připomenout, že každá takto nedošetřená kauza zvyšuje nedůvěru veřejnosti vůči politickým stranám, orgánům činných v trestním řízení i justici. Proto by mělo být zájmem občanů i samotných politiků, aby podobné kauzy byly spravedlivě došetřeny. To je totiž jediná cesta k obnově ztracené důvěry veřejnosti vůči politice jako takové. A také cesta k vyšší demokratizaci naší společnosti a zlepšení politické kultury v naší zemi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama