Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2011 18:05:40

Přínosy i pochybnosti nové smlouvy START

Přínosy i pochybnosti nové smlouvy START

Přes všechna pozitiva se však již dnes ukazuje, že smlouva nezastavuje jaderné plány těchto velmocí.

Nová americko-ruská smlouva o snížení počtu jaderných zbraní stanovuje maximální počet nasazených nosičů jaderných zbraní na 700 (dalších 100 může být záložních) a snižuje počet jaderných hlavic z dnešních 2200 na 1550. Po ratifikaci v americkém Senátu se očekává bezproblémová ratifikace i v ruské Dumě. Přes všechna pozitiva smlouvy se však již dnes ukazuje, že smlouva nezastavuje jaderné plány těchto velmocí.

Mluvčí ruských raketových sil V. Koval uvedl, že smlouva nový START nezakazuje modernizaci nebo výměnu strategických útočných zbraní za nové. Ruské ministerstvo obrany počítá s modernizací svých jaderných sil. Do roku 2020 má být k dispozici 70% nových zbraní. A u raketového vojska se má vyměnit dokonce 90% zbraňových systémů.

Dále ruští experti varují před možnými komplikacemi, které může způsobil budoucí protiraketová obrana (PRO) v Evropě. Pokud bude budoucí PRO ohrožovat Rusko, pak prý ztratí smlouva START smysl, uvedl zástupce ředitele ruského Ústavu pro záležitosti USA a Kanady. A je jisté, že o tom, zda budoucí PRO NATO bude či nebude ohrožovat Ruskou federaci se nebude rozhodovat v Bruselu či Washingtonu, ale v Moskvě.

Také Senát USA těsně před ratifikací nové smlouvy schválil dvě doprovodné rezoluce. První potvrzuje dřívější plán na uvolnění 85 miliard USD na modernizaci amerických jaderných prostředků. Druhá rezoluce zajišťuje pokračování USA v budování protiraketového štítu.
A to přesto, že Všeobecný úřad pro kontrolu rozpočtu (GAO) při Kongresu USA upozornil na možná rizika budované PRO. Zejména na nespolehlivost a budoucí prodražování výstavby protiraketového štítu, jelikož neexistuje plán harmonogramu výstavby a nákladů. Podle úřadu schází technické parametry a specifikace a proto existuje reálná obava z neustálého přepracování systému z důvodu změn budoucích schopností a efektivity protiraketového štítu.

Nová smlouva START je jistě velkým mezinárodním úspěchem prezidenta B. Obamy. Smlouva však prodlužuje politiku vojenského odstrašení, protože obě smluvní země zároveň deklarují modernizaci svého jaderného potenciálu i raketových nosičů. Dokonce se zdá, že nová smlouva START se může stát budoucím beranidlem v rukou Ruska, a to právě ve vztahu k rozhodnutí NATO budovat v Evropě systém protiraketové obrany.

Antonín Seďa, poslanec ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama