Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2009 11:06:34

Reforma Policie ČR se nepovedla

Reforma Policie ČR se nepovedla

Reforma policie, kterou provedl bývalý ministr vnitra Ivan Langer se nepovedla. Policie přestala být schopna účinně vyšetřovat závažnou hospodářskou kriminalitu a kriminalitu na majetku občanů.

<span class="Apple-style-span" style="line-height: 17px; ">Velmi neúčinný je boj proti korupci, praní špinavých peněz či daňových úniků. Velkým probléme byl i malý důraz na boj proti extremismu.</span><p style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 15px; margin-left: 0px; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; ">Reforma přinesla destabilizaci Policie ČR, kdy schází cca 4500 policistů v přímém výkonu služby. Podle důvěrných informací hodlají na podzim tohoto roku odejít 2000 policistů do výsluhy, kteří slouží u policie mezi 10 a 15 lety. Přestože pokračuje nábor nováčků, ti v současné době kvalitativně nedokážou nahradit odcházející policisty.</p><p style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 15px; margin-left: 0px; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; ">Velkým problémem reformy je i organizační struktura policie, nepovedl se projekt P1000 na modernizaci služeben, provozní náklady policie jsou pod financované a schází kvalitní systém vzdělávání. Policie není schopna si zajistit dostatečnou autoritu při vymáhání práv slušných lidí a dlouhodobě nejsou řešeny strukturální příčiny kriminality.</p><p style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 15px; margin-left: 0px; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; ">Proto primárním úkolem musí být stabilizace policejního sboru a výchova nových odborníků. Klíčovými budou systémové změny v zákoně o služebním poměru a reforma policejního školství. Chceme zřídit národní kriminální úřad v boji proti trestné činnosti, zřízením zvláštního fondu z prostředků zabavených pachatelům trestné činnosti chceme hradit prevenci kriminality a přispívat obětem trestných činů.</p><p style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 15px; margin-left: 0px; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; ">Zákonem o vnitřní bezpečnosti chceme vyřešit problematiku ochrany kritické infrastruktury, bezpečnost důležitých informačních systémů, působnost ústředního krizového štábu při prevenci a řešení krizových situací. V rámci boje proti korupci změníme trestní řád a navrhneme přijetí zákona, který stanoví povinnost prokazovat způsob nabytí majetku u podezřelých osob. Je také nutno rozšířit působnost zákona o střetu zájmu.</p>
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama