Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2010 12:46:00

Rošády v české armádě

Rošády v české armádě

Je až s podivem, že Armáda České republiky si zachovává stále vysokou podporu veřejnosti.

Přitom předražené a netransparentní miliardové nákupy ukazují přinejmenším na neefektivnost v hospodaření. Profesionalizace armády a transformace resortu ministerstva obrany se nepovedla, AČR je dnes uzavřená, neprůhledná a do sebe zahleděná. Nejsou plněny úkoly a cíle dané reformou z roku 2003. Jsou likvidovány speciální útvary, propouštěni vycvičení vojáci i občanští zaměstnanci a odvoláváni nejlepší velitelé a to vše na úkor daňového poplatníka i k tíži rozpočtové kapitoly 307.

Když byla zlikvidována jednotka speciálních operací Vojenské policie (SOG), důvodem měla být podle MO chybná personální práce v misi ISAF, nevýhodné nákupy a chyby v účetnictví. Ovšem pravým důvodem bylo vyšetřování závažných trestných činů v resortu a snaha zbavit se nepohodlných příslušníků naší armády. Jistě k tomu přispěla dlouhodobá averze ve speciálních silách či osobní ambice jednotlivých velitelů.

Podobně je to s údajnou rezignací generálů Halašky, Sedláka a Prokše. Je přece veřejným tajemstvím, že z armády se buď „dobrovolně“ odchází, a to se všemi náležitostmi nebo se odchází nedobrovolně, ale bez výsluh. Současný odchod nejvyššího českého důstojníka ve velitelství NATO, velitele AČR v mezinárodních operacích a zástupce náčelníka generálního štábu nemohly způsobit hloupé symboly na helmách dvou vojáků či individuální problémy v chování našich příslušníků v Kosovu.

Obávám se, že problém je daleko hlubší a závažnější. Z armády odcházejí zkušení a nejkvalitnější profesionálové a velitelé. Zřejmě proto, že se jim postup současného vedení ministerstva obrany pranic nezamlouvá. A možná i proto, že mají na řadu problematických kroků pana ministra jiný názor. Nebo se jedná o mocenský boj uvnitř samotné armády?

Ať je to tak či onak, je zřejmé, že byla oslabena civilní a parlamentní kontrola české armády. Nezodpovězenou otázkou zůstává, proč byla zároveň omezena veřejná kontrola prostřednictvím sdělovacích prostředků, které prakticky nereagují na chybnou personální politiku současného vedení MO a velení AČR. Situace v resortu MO již nazrála ke svolání mimořádného Výboru pro obranu, který se musí zabývat současnou situací v AČR, včetně personální politiky. Jde nejen o prestiž a schopnosti české armády, ale zejména o její budoucnost a budoucnost všech zaměstnanců resortu MO.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama