Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2023 14:59:53

Stávající radniční koalice pokračuje v omezování investic a v neplnění předvoleb

Stávající radniční koalice pokračuje v omezování investic a v neplnění předvoleb

Říká se. Sliby chyby. A v politice toto rčení platí dvojnásob. Zřejmě proto, že občané velmi rychle zapomínají, který politik nelže a který plní své sliby. Tak jako zapomínají na ty, kteří slibovali hory doly a pak z těch slibů sešlo, jak loňský sníh

Radniční koalice schválila nejen rozpočet města na rok 2023 a rozpočtový výhled do roku 2028, ale na posledním zasedání ZM 6.2.2023 i první rozpočtové změny. Nejen návrh rozpočtu na rok 2023, ale i střednědobý rozpočtový výhled pokračuje v trendu minulých let. Zároveň vůbec nereflektuje sliby, které současná radniční koalice ve složení Společně pro Hradiště (ODS, TOP09),ANO 2011, KDU-ČSL a Nestraníci pro Hradiště dala občanům Uherského Hradiště. Město sice pokračuje ve zlepšení parkování na sídlišti Štěpnice, ale další problémy s parkováním se neřeší. Co se týče nových bytů pro mladé rodiny, pak do roku 2028 má vzniknout navíc pouze 19 nových bytů.

Základní investice pro rok 2023 jsou tedy odstranění závad v Aquaparku, rekonstrukce budov pro městské úředníky, vestavba tribuny na fotbalovém stadionu a přírodní amfiteátr. Rozpočtovou změnou se snížily výdaje o více jak 28 milionů korun, zejména posunutím zahájení výstavby nového ZSM. Pokud to tedy shrneme, pak největší problémy města zůstávají. A které, že to jsou?

Zejména nedostatek finančně dostupného bydlení pro mladé rodiny s dětmi, obrovské dopravní zatížení, nedostatek parkovacích míst a znečištěné životní prostředí. Stále není dořešena budoucnost Slováckého divadla, Františkánského kláštera či konečná podoba MHD. Město podle rozpočtového výhledu se již v roce 2027 může ocitnout v prvotní platební neschopnosti, pokud do roku 2024 neprodá majetek města ve výši 207 milionů korun. Zároveň bude muset prodat i akcie za 50 milionu Kč. Takže víceleté investice, které si již stávající koalice odsouhlasila ve výši 981 milionu korun z velké části nebudou realizovány. Respektive nebudou realizovány nové investice, které stávající radniční koalice slíbila svým voličů. Ale jak se říká, sliby nezarmoutíš a občané mají docela krátkou paměť.

Detailní rozpočet města najdete na webových stránkách města, včetně informací, o kterých píši. Po rozpočtové změně z letošního února jsou příjmy ve výši 790 mil. Kč a výdaje ve výši 999,5 mil. Kč.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama