Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2021 14:58:24

Tři vítězové a tři poražení

Tři vítězové a tři poražení

Jásot na straně jedné a zklamání na straně druhé představuje výsledek voleb do poslanecké sněmovny. Nezodpovězenou otázkou je, jak se budou cítit lidé po vládě nové politické reprezentace. To je totiž to podstatné, proč se ta politika vlastně dělá.

Nejprve chci poblahopřát vítězům voleb, a to i přesto, že jsem je nevolil. Politika totiž není ani spravedlivá, ani bůhvíjak morální. Velká euforie SPOLU, daleko menší povolební nálada u PirStan, zklamání současného premiéra a předstíraná spokojenost SPD jsou hlavními atributy voleb, které překreslili současnou politickou mapu v naší zemi.

Nechci hodnotit samotné výsledky, to nechám na odbornících, nicméně si dovolím z mého pohledu připomenout tři vítěze a tři poražené. Nejlepšího výsledku oproti roku 2017 dosáhlo STAN, kdy v rámci PirStanu vykroužkovali Piráty. Ty se staly, alespoň v přepočtu na mandáty velkým poraženým, jelikož ztratili 18 poslanců. Výrazně si polepšila KDU-ČSL, a to zejména s pomocí moravských krajů. Příkladem může být Zlínský kraj, kde ze 4 mandátů koalice SPOLU získali Lidovci 3 mandáty. A také TOP 09 si vylepšila počet poslanců o 100%. Oběma těmto stranám koaliční spolupráce s ODS výrazně pomohla.

A pak je tady levice, která se dokonce po 30 letech nedostala do poslanecké sněmovny. Nejstarší politická strana ČSSD získala toliko 4,65%, což je nejhorší volební výsledek od roku 1992. Ještě horšího výsledku dosáhla KSČM (3,60%). Obě tyto strany doplatily na spolupráci s nevyzpytatelnou a populisticky založenou catch-all party s miliardářem včele.

Snad největším problémem pro budoucí vládu může být propad milionu hlasů voličů, kteří v současné politické konstelaci nebudou mít své zastoupení. Početní většina dnes 108 hlasů pro SPOLU a PirStan však ještě nemusí znamenat politickou, ekonomickou a vůbec ne společenskou stabilitu naší země. A to i proto, že nejsilnějším poslaneckým klubem je, a to i přes volební prohru, ANO 2011 se 72 mandáty. Mimochodem pozitivním faktorem letošních voleb je nejen vysoká volební účast 65,43%, ale i zastoupení žen dosahující 25% mandátů.

Ano, podle mne existují tři hlavní vítězové a tři hlavní poražení, i když z politologického hlediska je těch vítězů a zejména těch poražených více. Pouze čas a reálná činnost nové vlády ukáží, zda nakonec tím hlavním poraženým nebudou samotní občané České republiky. Ale jak to v demokratických volbách chodí, voliči karty rozdali a jsou v očekávání dnů příštích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama