Ing. Bc. Martin Hyský

  • SOCDEM
  • Vysočina
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2017 13:41:00

Jakostní model pomůže snížit znečištění povrchových vod

Jakostní model pomůže snížit znečištění povrchových vod

Jaderná elektrárna Dukovany potřebuje pro svůj provoz a plánované rozšíření o další jaderné bloky dostatečné množství kvalitní vody. Proto je množství a kvalitě povrchové vody v řece Jihlavě věnována dlouhodobě zvýšená pozornost, především pak jejímu

Nejen z příspěvků komentujících aktualizaci původního Jakostního modelu povodí Jihlavy a jeho rozšíření až po vodní dílo Nové Mlýny včetně povodí řek Oslavy a Rokytné byl sestaven třetí ročník regionální konference Za čistou řeku Jihlavu.
Do dvaceti let by měla jaderná energetika pokrývat zhruba 50% celkové produkce elektrické energie v České republice. Zatímco se čeká, než nová vláda rozhodne o garancích, investorském modelu a způsobu financování dostavby dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Dukovany, intenzivně probíhají dílčí přípravy a analýzy, které musí stavbě předcházet. „Letošní konference stejně jako předchozí dvě v letech 2014 a 2015 je pořádána ve spolupráci se skupinou ČEZ, která pořídila vlastní Jakostní model povodí řeky Jihlavy nad vodním dílem Dalešice i další studie a podklady na tento model navazující. Jakostní model je jediný komplexní nástroj, který ukazuje, jak s omezenými finančními zdroji zrealizovat účelná a efektivní opatření vedoucí ke snížení znečištění povrchových vod v celém povodí a ukazuje i nedostatky v současné legislativě. Navržená opatření svým dopadem přesahují hranice Kraje Vysočina,“ popisuje podstatu důležitého materiálu radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Je zřejmé, že zásadním způsobem kvalitu vody v celém povodí ovlivňuje hospodaření na zemědělské půdě a stav čištění komunálních odpadních vod. Zemědělská půda je největším producentem dusíku, na celkové produkci se podílí více než dvěma třetinami. Za posledních pět let vzrostlo hnojení minerálním dusíkem o 20 kilogramů na hektar. Komunální zdroje se naopak na znečištění fosforem ve vodě podílejí více než 60%. „Velkou roli sehrává v kvalitě čištění vod čistírna odpadních vod v Jihlavě a nově intenzifikovaná čistírna v Třebíči, obě mají obrovský a nezastupitelný význam a obě přispívají k udržení kvality vody v řece Jihlavě,“ doplňuje Martin Hyský.

Příspěvky všech odborníků vystupujících na konferenci za čistou řeku Jihlavu jsou k dispozici ZDE v dokumentech odboru životního prostředí a zemědělství.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama