Ing. Bc. Martin Hyský

  • SOCDEM
  • Vysočina
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2020 13:06:00

Nepodceňujte radiační zátěž v budovách. Na její snížení lze stále čerpat dotace

Nepodceňujte radiační zátěž v budovách. Na její snížení lze stále čerpat dotace

Že radon je plyn, vznikající jaderným rozpadem uranu, radioaktivní a při průniku z podloží do pobytových prostor v nadměrné koncentraci život ohrožující, není od roku 1991 žádnou novinkou.

Ani to, že území Kraje Vysočina, vzhledem k dané geologické struktuře, je velmi bohaté na uranové žilky a žíly. Tomu také odpovídají naměřené hodnoty koncentrace radonu v některých obydlích, a to zejména na Třebíčsku a Žďársku, pohybující se řádově v rozsahu jeden tisíc až několik tisíc Becquerelů na m3 (Bq/m3). Přitom směrná hodnota pro starou zástavbu (do 28. února 1991) činí 400 Bq/m3 a pro novostavby 200 Bq/m3. Překročení směrné hodnoty znamená, že je nutné se touto problematikou vážně zabývat a možné nebezpečí eliminovat protiradonovým opatřením, na které je za určitých podmínek stále ještě možné získat státní dotaci.

Radonová problematika se týká také pobytových prostor v předškolních a školních zařízeních, tedy převážně dětí. „Je třeba dodat, že toto nebezpečí si zvyšujeme sami novými těsnými okny bez trvalé mikroventilace a zateplením objektů, což prokázala mnohá kontrolní měření vykonaná Státním ústavem radiační ochrany v Praze. Kraj Vysočina se snaží být v této oblasti aktivní a v zájmu udržení zdravého vývoje obyvatel vychází všem zájemcům o efektivní řešení radiační zátěže vstříc,“ připomíná radní pro oblast životního prostředí Martin Hyský.

Už v roce 2015 v rámci Radonového programu ČR spolupracoval odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina na ozdravení 643 bytů převážně v rodinných domcích, 53 základních a mateřských škol a 148 veřejných vodovodů. Po celém kraji bylo bezplatně rozmístěno asi 67 500 monitorovacích zařízení (stopových detektorů RAMARN). Díky státní dotaci bylo možno v roce 2019 snížit nadměrnou radiační zátěž v mateřské škole v Jersíně a v základní škole v Jihlavě za celkem 2,3 milionu Kč, což mělo pozitivní dopad na přibližně 300 obyvatel regionu.

V letošním roce byl zatím třem žadatelům vydán příslib o poskytnutí dotace od Ministerstva financí a to pro dva rodinné domy v Hostákově a Tasově a pro mateřskou školu v Hamrech nad Sázavou, čímž dojde k ozdravení prostředí pro dalších minimálně 100 občanů. Žadatelé mohou získat podporu v maximální výši na RD 150 000 Kč a na MŠ 1 500 000 Kč. „Radiační zátěž představuje neviditelnou hrozbu, a proto ji mnoho lidí podceňuje. To však není vůbec na místě, a proto apeluji nejen na obyvatele našeho kraje, ale také na místní samosprávy, aby se začali problematikou radonu důsledně a se vší vážností zabývat,“ upozorňuje Martin Hyský.

Od 1. ledna 2020 nabyl účinnosti Národní akční plán pro regulaci ozáření z radonu, který navazuje na Radonové programy České republiky, které byly realizovány na základě usnesení vlády v letech 2000 až 2009 a v letech 2010 až 2019. Podle atomového zákona stále platí, že za výši radiační zátěže objektu odpovídá jeho vlastník. Rovněž tak platí nabídka bezplatného měření radonu pro předškolní a školní zařízení, ale i pro občany v  jejich domech a bytech. V případě zájmu je možné se obrátit na odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina, Ing. Jakuba Moravu, tel. 564 602 519, mob.724 650 163, email: Morava.J@kr-vysocina.cz.

Dotační tituly na realizaci protiradonových ozdravných opatření v rodinných domech, bytech, předškolních a školních zařízeních, jakož i na veřejných vodovodech zůstávají nadále v platnosti na webových stránkách ZDEZDE ZDE. Upozorňujeme dále na to, že dnem 1. 1. 2017 vstoupil v platnost nový atomový zákon č. 263/2016 Sb. Se změnami i dalšími důležitými informacemi se můžete seznámit na webových stránkách Kraje Vysočina.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama